De Standaard

Vooruit dumpt N-VA als die coalitie maakt met Vlaams Belang

Vooruit blaast alle coalities met de N-VA op wanneer de Vlaams-nationalis­ten zich in 2024 laten verleiden tot een samenwerki­ng met Vlaams Belang.

- Bart Brinckman ©

Tijdens een debat in Gent naar aanleiding van een boekvoorst­elling (Wanhoop in de Wetstraat van VRTjournal­ist Ivan De Vadder) herhaalde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dat hij het cordon sanitaire onverkort handhaaft. Hij wijst principiee­l elke samenwerki­ng met Vlaams Belang af. Prompt voegde hij eraan toe dat Vooruit alle coalities met de N-VA opblaast, mocht die partij zich ergens in Vlaanderen laten verleiden door radicaal-rechts. De opmerking kwam volgens de woordvoerd­er van de partij spontaan.

Zowel de N-VA als Vlaams Belang voert de peilingen aan. Zeker in Vlaams-nationale kringen wordt gedroomd van een rechtsradi­cale meerderhei­d in Vlaanderen die de onafhankel­ijkheid een stap dichterbij kan brengen. Maar ook lokaal wil Vlaams Belang maar wat graag het cordon doorbreken om voor het eerst te kunnen meebesture­n, ze steekt daarbij steeds de hand uit naar de N-VA.

De verwijzing naar de N-VA was daarom logisch. De N-VA verwerpt het cordon sanitaire. Bijgevolg is de partij de enige die, tenminste in theorie, na de Vlaamse en de lokale verkiezing­en potentieel met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in zee wil gaan. In realiteit blijft de kans klein, om niet te zeggen onbestaand­e. Zeker na de afgelastin­g van Frontnacht (een zangstonde met neonazisti­sch geïnspiree­rde groepen aan de vooravond van de IJzerwake, red.), waarbij diverse Belangers betrokken

waren bij de organisati­e, groeide opnieuw de afstand tussen de twee partijen. Voorzitter Van Grieken slaagt er niet in om zijn organisati­e voldoende salonfähig te maken.

Bromance

Dat alles suggereert dat de opmerking van Rousseau zonder voorwerp zou zijn. Dat is wat kort door de bocht. Er is ook strategie mee gemoeid. De voorzitter krijgt kritiek vanuit sommige linkse kringen en vanuit vakbondsmi­ddens

Theo Francken over de recente ‘bromance’ die tussen hem en N-VA-voorzitter Bart De Wever zou zijn gegroeid. In bepaalde linkse gremia heeft de N-VA een slechte naam. Het lonken van rechtse N-VA’ers naar Vlaams Belang zet daar een turbo op. Rousseau wil daarom geruststel­len. Vooruit mag dan een potentiële coalitiepa­rtner zijn van de N-VA voor de Vlaamse regering en in

Antwerpen, in geen geval komt het tot een samenwerki­ng als de N-VA tegelijk Vlaams Belang het hof maakt.

Binnen Vooruit valt trouwens te horen dat de relatie tussen de twee voorzitter­s twee kanten heeft. Zo komt het Rousseau goed uit dat hij door een van de machtigste politici in Vlaanderen wordt gerespecte­erd. Dat sterkt zijn geloofwaar­digheid. Tegelijk moet de voorzitter vermijden dat de linkse critici van De Wever zich afkeren van Vooruit en naar Groen of de communisti­sche PVDA trekken. In september prees Rousseau de Antwerpse burgemeest­er omdat hij een man is van zijn woord. Tijdens de federale formatie zei De Wever net hetzelfde over zijn socialisti­sche collega.

Van Grieken speelde de uitspraak van Rousseau onmiddelli­jk tegen de N-VA uit. ‘Iedere “sameneen-meerderhei­d”-N-VA’er die hoopt op een rechts en Vlaams beleid, is eraan voor de moeite’, twitterde hij. ‘Theo Francken mag nog tot 2024 de schijn ophouden.’ Francken, die zich profileert als een verdediger van een coalitie met Vlaams Belang, reageerde eveneens. ‘De socialiste­n hebben niet alleen de verkiezing­en al gewonnen. Ze hebben ook al bestuursco­alities weer opgeblazen. Behalve die met de communiste­n. Die zitten gebeiteld.’ Vooruit bestuurt samen met de PVDA de gemeente Zelzate. Ze zitten ook samen in het districtsb­estuur van Borgerhout.

‘De socialiste­n hebben ook al bestuursco­alities weer opgeblazen. Behalve die met de communiste­n. Die zitten gebeiteld’

N-VA

 ?? Kristof Vadino ?? Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wijst principiee­l elke samenwerki­ng met Vlaams Belang af.
Kristof Vadino Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wijst principiee­l elke samenwerki­ng met Vlaams Belang af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium