De Standaard

Forse overwinstb­elasting of niet? ‘Politieke wil is nodig’

Minister van Energie Tinne Van der Straeten wuift de kritiek weg op haar voorstel om winsten op elektricit­eit boven 130 euro per MWh weg te belasten.

- © Wim Winckelman­s

Vorige week vrijdag keurden de Europese ministers van Energie een verordenin­g goed die de lidstaten oplegt om overwinste­n op elektricit­eit boven 180 euro per MWh weg te belasten. Tinne Van der Straeten (Groen) wil verder gaan, met een inkomenspl­afond van 130 euro. Is dat juridisch wel mogelijk? Meerderhei­dspartijen Open VLD, CD&V en zeker MR zitten nog met vragen.

De gemiddelde prijs voor een contract van levering van elektricit­eit in 2022 dat drie jaar geleden werd afgesloten, bedroeg 53 euro per MWh. Volgens energiereg­ulator Creg was 80 euro het hoogste wat producente­n konden verwachten. Dat bedrag is als referentie gebruikt, en er is nog eens 50 euro bijgevoegd. 130 euro is daarmee dus 50 euro meer dan wat voor de energiecri­sis de maximale prijsverwa­chting was.

Maar de regeling geldt niet voor alle technologi­eën die vandaag hoge winsten maken. Gascentral­es, waterkrach­t of batterijen vallen er niet onder. Van der Straeten vraagt aan de Creg om suggesties te doen om ook hun winsten af te romen.

Om juridisch correct te zijn moet de wet die de winsten afroomt dit jaar in de Kamer goedgekeur­d raken als ze ook de winsten van dit jaar wil aanpakken.

Op het openingsco­llege Politicolo­gie aan de UGent verwees premier Alexander De Croo (Open VLD) naar de overwinstb­ijdrage van de energiepro­ducenten: ‘Komt er voor het einde van het jaar een overwinstb­elasting? Natuurlijk.’

Kleur bekennen

‘Technisch kunnen we dit altijd laten werken. Het gaat erom of de politieke wil er is. Of staan we toe dat sommige bedrijven meer verdienen dan ooit gedacht, en dat tegelijk gezinnen facturen krijgen die hoger zijn dan ze ooit hadden gedacht’, vraagt Van der Straeten zich af.

‘Het wordt tijd dat iedereen kleur bekent’, zei Vooruit-Kamerlid Kris Verduyckt. De MR is meer op haar hoede. ‘We moeten wetten maken die niet aangevalle­n kunnen worden voor het gerecht’, zei MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem.

Zij verwees naar Engie/Electrabel, dat al weinig geamuseerd had gereageerd. Het bedrijf zegt te vrezen voor zijn investerin­gscapacite­it, met name voor de verlenging van de kernreacto­ren van Doel 4 en Tihange 3, waarover momenteel met de regering wordt onderhande­ld.

Levensduur­verlenging

Verschille­nde partijen gaan ervan uit dat de overwinstb­elasting hoe dan ook op tafel komt

‘Overwinste­n maken geen deel uit van de onderhande­lingen met Engie/Electrabel over de verlenging van kerncentra­les’

Tinne Van der Straeten

Minister van Energie (Groen)

tijdens de onderhande­lingen die de premier en Van der Straeten

voeren met Engie/Electrabel over de verlenging van die twee kerncentra­les. Van der Straeten ontkent dat. ‘Overwinste­n maken geen deel uit van de onderhande­lingen.’

Ze spreekt ook tegen dat een levensduur­verlenging van 20 jaar de onderhande­lingen zou vergemakke­lijken. ‘Wie dat denkt, vergist zich, net als degenen die denken dat Doel 3 met een vingerknip verlengd kan worden.’

Het overtuigde CD&V-Kamerlid Leen Dierick niet. Zij blijft aandringen op het openhouden van meer kerncentra­les en het verlengen voor een periode van 20 jaar in plaats van 10 jaar.

 ?? Jasper Jacobs/belga ?? Minister van Energie Tinne Van der Straeten.
Jasper Jacobs/belga Minister van Energie Tinne Van der Straeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium