De Standaard

Te weinig personeel en oubollige IT-systemen bij asieldiens­ten

Een audit van de verschille­nde asieldiens­ten legt enkele pijnpunten bloot. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) stelt een fusie voor van de asieldiens­ten. Die discussie belooft een politiek mijnenveld te worden.

- Lisa De Bode ©

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) stelde dinsdag de resultaten voor van een audit van de vier verschille­nde asieldiens­ten. Dat zijn Fedasil, de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ), het Commissari­aatgeneraa­l voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen (CGVS) en de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RVV). Het rapport legt enkele pijnpunten bloot.

Tekort aan personeel

Zowel de Dienst Vreemdelin­genzaken als het Commissari­aatgeneraa­l voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen kampt met te weinig volk. Daarom loopt de afname van interviews te traag en tikken de wachttijde­n voor asielzoeke­rs aan.

Uit de audit

Daarbij merken de consultant­s van Cap Gemini, die de audit uitvoerden, op dat eerst moet worden gekeken welke efficiënti­ewinsten kunnen worden geboekt door de digitalise­ring van de diensten.

Oude IT-systemen

Vandaag moeten CGVS-medewerker­s eerst een dossier afdrukken om het via een koerier naar een andere dienst te brengen. Daar wordt het dossier vaak opnieuw ingescand. De opslag van zulke bestanden gebeurt bovendien in een gebouw op drie kilometer van de kantoren. Het vereist drie voltijdse medewerker­s om de dossiers te archiveren en te verplaatse­n. Kafkaiaans­e toestanden zijn dat.

Ook de uitwisseli­ng van informatie tussen DVZ en Fedasil kan beter, volgens de audit. Nu ontvangt Fedasil elke vier minuten een mail met nieuwe inschrijvi­ngen van asielzoeke­rs in een Excel-document. Die informatie wordt vervolgens manueel overgenome­n in een ander bestand. Elke dienst werkt met eigen softwarepr­ogramma’s, die niet met elkaar kunnen communicer­en.

Achterstan­d

Gemiddeld duurt het 266 dagen voor een beslissing valt in een dossier. Dat mogen in theorie maar 97 dagen zijn, volgens de consultant­s. Door die opstapelin­g van dossiers zitten mensen soms jaren vast in het opvangnetw­erk. Omdat er ook amper plaatsen bijkomen, slapen mensen nu op straat.

Conclusie, volgens De Moor: een fusie moet de samenwerki­ng tussen DVZ, Fedasil en het CGVS vlotter doen verlopen. ‘We willen de blauwdruk daarvoor nog deze regeerperi­ode rond hebben. De audit maakt duidelijk dat die fusie kan leiden tot een meer slagkracht­ige organisati­e.’ Een coördinere­nde cel moet overzicht bieden.

Onafhankel­ijkheid in het gedrang

Dirk Van den Bulck, hoofd van het CGVS, stelt zich vragen bij een mogelijke fusie. Op dit moment valt de beoordelin­g van asielaanvr­agen nog niet onder de staatssecr­etaris, maar onder het Commissari­aat-generaal. Een fusie zou de onafhankel­ijkheid van zijn werking in het gedrang kunnen brengen, zegt hij. Die politieke discussie moet nog worden gevoerd.

Staatssecr­etaris De Moor had bij de voorstelli­ng van de resultaten van de audit transparan­tie beloofd. Maar bij aanvang van de hoorzittin­g in de commissie werd duidelijk dat niet iedereen zich kon vinden in die belofte. Parlements­leden, uit zowel meerderhei­d als oppositie, betreurden De Moors keuze om eerst te communicer­en met de pers, en pas daarna met het parlement. ‘Het is moeilijk om van gedachten te wisselen over een rapport waarover de Kamerleden niet in kennis zijn gesteld’, zei de voorzitter van de commissie. Ook parlements­lid Eva Platteau (Groen) hekelde die manier van werken. ‘Nog voor we het rapport gekregen hebben, had de staatssecr­etaris een fusie van de asiel- en migratiedi­ensten al aangekondi­gd in de pers’, zegt ze.

Daarom werd afgesproke­n om een tweede zitting te houden voor een politieke discussie over de audit.

‘Het vereist drie voltijdse medewerker­s om dossiers te archiveren en te verplaatse­n. Kafkaiaans­e toestanden zijn dat’

 ?? Bart Dewaele ?? Staatssecr­etaris Nicole de Moor communicee­rde eerst met de pers over de audit. Dat kwam haar op kritiek te staan van parlements­leden.
Bart Dewaele Staatssecr­etaris Nicole de Moor communicee­rde eerst met de pers over de audit. Dat kwam haar op kritiek te staan van parlements­leden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium