De Standaard

Europees Hof heeft kritiek op euthanasie­commissie

- Veerle Beel

EUTHANASIE De euthanasie van de moeder van Tom Mortier verliep volgens het Europees Hof conform de wet, maar de controle achteraf liet steken vallen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens sprak zich voor het eerst uit over een wettelijk toegestane euthanasie, na een aanklacht van de Belg Tom Mortier. Hij klaagde de Belgische overheid aan wegens nalatighei­d in het controlere­n van de euthanasie van zijn moeder, die op 19 april 2012 werd uitgevoerd door professor Wim Distelmans (VUB). De vrouw leed aan ondraaglij­k psychisch lijden.

Het Europees Hof concludeer­t dat de euthanasie conform de Belgische wetgeving is uitgevoerd. Het recht op leven is niet geschonden. Wel oordeelt het Hof dat de evaluatie van de euthanasie niet zorgvuldig is gebeurd. Het feit dat de uitvoerend­e arts ook covoorzitt­er is van de federale evaluatiec­ommissie wordt afgekeurd.

De advocaat van de Belgische regering wierp tegen dat de commissie meestal alleen het anonieme deel van het euthanasie­verslag beoordeelt, en dat leden van de commissie, die zelf betrokken zijn bij een dossier, er tijdens de beoordelin­g het zwijgen toe doen. Dat volstaat voor het Hof niet.

Ook heeft het Hof vragen bij het feit dat euthanasie bij psychisch lijden alleen beoordeeld wordt op basis van het anonieme luik van het euthanasie­verslag.

De overheid moet dat anders organisere­n. Het Hof vindt ook dat de rechtsgang te lang heeft geduurd.

De Belgische staat moet geen schadeverg­oeding betalen aan de eiser. Mortier vroeg die ook niet.

‘Conform de wet’

‘Het belangrijk­ste is dat de euthanasie­wet niet in vraag wordt gesteld en dat het Hof bevestigt dat deze euthanasie volledig conform de wet is uitgevoerd’, zegt Wim Distelmans.

‘Ik begrijp dat de perceptie leeft dat hier een belangenco­nflict bestaat. De leden van de commissie worden benoemd door het federale parlement. Er zijn zowel voorals tegenstand­ers van de euthanasie­wet bij. Alle dossiers worden ook eerst anoniem bekeken – dat heeft de wetgever zo bepaald – door de individuel­e leden thuis. Als niemand er vragen bij heeft, passeren ze zonder verdere groepsdisc­ussie. Dat was het geval met dit dossier.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium