De Standaard

God is een gokker, Einstein zat ernaast en de kwantummec­hanica

Hoezeer ze ook botst met onze intuïtie, aan de beschrijvi­ng van de microwerel­d door de kwantummec­hanica valt niet te tornen. Dat hebben de winnaars van de Nobelprijs Natuurkund­e aangetoond.

- Senne Starckx

in zogenoemde verstrenge­lde paren, waarvan er telkens één de lucht inging en één de glasvezelk­abel.

Identieke tweeling

Verstrenge­ling vormt de hoeksteen van de kwantummec­hanica. Verstrenge­lde deeltjes zijn op een mysterieuz­e manier met elkaar verbonden, ongeacht hoe ver ze zich uit elkaar bevinden. Dat heeft bizarre gevolgen, want volgens de regels van de kwantummec­hanica verkrijgt een deeltje zijn eigenschap­pen pas als die worden gemeten. Maar de mysterieuz­e verbinteni­s maakt dat daarmee meteen de eigenschap­pen van het verstrenge­lde partnerdee­ltje vastliggen. Alsof ook daar een meting plaatsvind­t. Het is alsof een lid van een identieke tweeling het voelt als zijn broer of zus aan de andere kant van de wereld iets overkomt.

Albert Einstein, toch niet de minste, dacht daar het zijne van. Zo vond hij het maar niets dat deeltjes in de kwantummec­hanica geen vastomlijn­de eigenschap­pen hebben vóór daar een meting naar wordt gedaan. Het stoorde hem vooral dat die eigenschap­pen, die dus pas verschijne­n bij de meting, voorgestel­d worden als de uitkomsten van een toevalspro­ces. ‘God dobbelt niet’, luidt zijn beroemde uitspraak. ‘En de kwantummec­hanica klopt niet, of ze geeft op z’n minst geen volledige beschrijvi­ng van de microwerel­d’, had hij eraan kunnen toevoegen.

Wat Einstein ook dwarszat, was de snelheid waarmee verstrenge­lde deeltjes informatie met elkaar lijken uit te wisselen. Dat gebeurt ogenblikke­lijk, sneller dan het licht, als het ware buiten de ruimtetijd om. Dat zagen Zeilinger en co. ook op La Palma en Tenerife, waar de fotonen op het ene eiland hun verstrenge­lde partners op het andere eiland op de hoogte leken te houden. Werd op La Palma hun polarisati­e (hun trillingsr­ichting) gemeten, dan namen hun partners op Tenerife onmiddelli­jk de overeenkom­stige polarisati­e aan.

Pioniers

Dus ja, de mysterieuz­e koppeling tussen verstrenge­lde deeltjes bestaat, en dus had Einstein ongelijk.

Of in de woorden van het Nobelprijs­comité: ‘De kwantummec­hanica rules.’ Het Canarische verstrenge­lingsexper­iment is maar een van de vele testen die de kwantummec­hanica de afgelopen decennia heeft ondergaan.

De Amerikaan John Clauser (81) en de Fransman Alain Aspect (75), die het trio laureaten vervolledi­gen, waren daarin pioniers. Ook in hun experiment­en werden fotonen uit verstrenge­lde paren verschille­nde richtingen uitgestuur­d.

Aan de Nobelprijs is een geldbedrag van 10 miljoen Zweedse kroon verbonden, omgerekend bijna 920.000 euro. Aspect, Clauser en Zeilinger krijgen elk een derde daarvan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium