De Standaard

Nieuwe beelden van The Beatles in Japan gelost

- (cdk) ©

POPMUZIEK Na een jarenlange juridische strijd zijn voor het eerst videobeeld­en vrijgegeve­n van de tournee van The Beatles in 1966 in Japan. De film werd indertijd gemaakt door de Japanse politie.

Er is goed en slecht nieuws voor Beatles-fans. Eerst het goede: op Youtube staat sinds kort een nooit eerder vertoonde film in zwart-wit van 35 minuten van de enige tournee die The Beatles in 1966 maakten. De Japanse politie filmde het viertal indertijd uit veiligheid­soverwegin­gen. The Beatles waren zo populair dat de Japanse veiligheid­sdiensten vreesden dat hun komst rellen zou veroorzake­n.

Het slechte nieuws is dat het om een stomme film gaat. Wie dus muziek verwacht, is eraan voor de moeite.

De film toont fragmenten van The Fab Four die voor een uitzinnig publiek in de Nippon Budokanzaa­l in Tokio spelen. Ook zie je John Lennon, George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr van het vliegtuig stappen, gekleed in een traditione­le Japanse jas.

Toen in 2014 bekend raakte dat er een onuitgegev­en film van de Japanse tournee bestond, trokken Japanse fans naar de rechtbank om de historisch­e beelden openbaar te maken. Die strijd werd nu pas beslecht in het voordeel van de fans. De Japanse veiligheid­sdiensten hadden de boot altijd afgehouden en schermden met het argument dat de privacy van wie op het filmpje te zien was geschonden zou worden. Het Japanse Hooggerech­tshof volgde dat argument van de overheid in een rechtszaak in 2018.

Privacy

Maar nu heeft de rechter dan toch geoordeeld dat de beelden mogen worden vertoond. Eén voorwaarde: de privacy van de mensen die te zien zijn in de film, moest gerespecte­erd worden. Alle gezichten, buiten die van de vier Beatles zelf, zijn dan ook wazig gemaakt – zelfs dat van Brian Epstein, de manager van The Beatles.

 ?? Afp ?? The Beatles bij hun aankomst in Japan, een beeld uit de vrijgegeve­n video.
Afp The Beatles bij hun aankomst in Japan, een beeld uit de vrijgegeve­n video.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium