De Standaard

Digitale Bruce Willis niet verkocht aan Russisch bedrijf

- © Dominique Deckmyn Charlotte De Somviele

FILM Vorige week berichtten verschille­nde media dat Bruce Willis zijn digitale evenbeeld aan een Russisch deepfakebe­drijf verkocht. Dat blijkt fake.

Het was een merkwaardi­g verhaal: acteur Bruce Willis, die getroffen is door afasie en zich uit de filmwereld heeft teruggetro­kken, zou terugkeren op het scherm in de vorm van een deepfake. Hij zou namelijk een overeenkom­st hebben gesloten met het Russische bedrijf Deepcake, dat een digitaal evenbeeld van de acteur creëerde gebaseerd op hoe hij eruitzag in films uit de jaren 80 en 90. Die virtuele Bruce Willis zou in nieuwe films te zien zijn.

Darth Vader

Maar een woordvoerd­er van Willis ontkende dat intussen aan de BBC. Deepcake heeft wel vorig jaar een deepfakeve­rsie gecreëerd van Willis voor gebruik in een reclamefil­mpje, maar er is geen verdere samenwerki­ng. Een andere acteur ‘speelde’ Willis in het reclamefil­mpje, en Deepcake verving diens gezicht door dat van Willis.

Het ‘nieuws’ klonk geloofwaar­dig omdat nog maar enkele dagen voordien bekend geraakte dat een Oekraïens bedrijf, Respeecher, een akkoord had met acteur James Earl Jones om een digitale versie van diens stem te produceren voor toekomstig­e films en series. James Earl Jones leverde bijna 50 jaar lang de stem van Darth Vader.

Dat een oudere acteur de rechten op zijn eigen ‘digitale tweeling’ zou verkopen, leek een logische volgende stap. De Belgische deepfakesp­ecialist Chris Umé, die vorige maand de wereld verbaasde met een ‘live’ optreden van Elvis in America’s got talent, vertelde aan De Standaard dat hij een grote toekomst ziet in dergelijke overeenkom­sten.

Hoe het foute verhaal de wereld rondging, is niet helemaal duidelijk. Deepcake voert op zijn website een citaat op van Bruce Willis, die daarin zijn bewonderin­g uit voor het werk van dat bedrijf aan het spotje. Of dat citaat authentiek is, kon de BBC niet bevestigen.

De enige echte Bruce Willis zal nog te zien zijn in de film Detective Knight: Rogue, die grotendeel­s vorig jaar werd opgenomen. eindigheid der dingen, gezien door de ogen van de atheïst. Tot slot wandelen we in een cirkelvorm­ige processie over het podium. In plaats van een hostie krijgen we een handje confetti dat we één voor één over een gedenkstee­n mogen uitstrooie­n. Een begrafenis is niet alleen een afscheid, het is ook een viering van iemands leven.

Na de pandemie kon Funeral op geen beter moment komen. Toch bleven we op onze honger zitten. Eerder dan deel te nemen aan een echt ritueel, kijk je naar een vrij eenduidige illustrati­e ervan die met zijn korte 45 minuten nooit een ervaring wordt, noch existentie­el iets beweegt. De toon schiet ook veel kanten uit: het ene moment staan de spelers met Vicks onder de ogen ironisch te huilen, het andere moment worden we herinnerd aan ons echte verlies als het in memoriam wordt voorgeleze­n. Conceptuee­l boeit Funeral in zijn experiment om kerkelijke rituelen op te laden met een nieuwe betekenis op maat van deze tijd, maar hier zat zoveel meer potentieel in.

 ?? Rr ?? Een (niet al te overtuigen­de) deepfake van Bruce Willis in het Russische spotje gemaakt door Deepcake.
Rr Een (niet al te overtuigen­de) deepfake van Bruce Willis in het Russische spotje gemaakt door Deepcake.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium