De Standaard

Een elegie voor ongelovige­n

- ©

Ontroerend Goed Funeral

★★⭐⭐⭐

THEATER Als eigentijds­e afscheidsc­eremonie pakt uit met een veelbelove­nd concept, maar de uitwerking heeft te weinig om het lijf.

De roep om nieuwe, areligieuz­e rouwrituel­en klinkt steeds luider. Van alternatie­ve begrafenis­ondernemer­s tot ontwijde kerken en kunstenaar­s die hun atelier opzetten in palliatiev­e centra of zich inspireren op de middeleeuw­se dodendanse­n: de westerse wereld lijkt de kunst van het goede sterven eindelijk te omarmen. Geen betere oefenruimt­e dan het theater, zelf een eeuwenoud ritueel, moet Ontroerend Goed gedacht hebben. Ze verlangen allebei naar loutering en brengen een gemeenscha­p samen in een strak geregissee­rd kader.

Een ritueel bekijk je dan ook niet op afstand, je ondergaat het. Een kolfje naar de hand van het Gentse gezelschap, dat van publiekspa­rticipatie zijn handelsken­merk heeft gemaakt. Bij het binnengaan mogen we actrice Aurélie Lannoy een naam van een overleden geliefde influister­en die we niet willen vergeten. Op het eind van de voorstelli­ng zal ze die voorlezen, terwijl we met z’n allen een rouwlied zingen in een vreemde taal. Wat we herinneren en vergeten bepalen we nooit helemaal zelf, zo klinkt het. Tragisch en mooi tegelijk.

Funeral flirt nadrukkeli­jk met de codes van de katholieke eucharisti­e. Net als bij een begrafenis schudden we eerst de handjes van het publiek en de spelers voor we mogen plaatsneme­n rond het ceremoniël­e speelvlak dat à la Castellucc­i met zwarte gaas is afgescherm­d. Met een kaars in de hand en op een gewijde toon begint Karolien De Bleser aan haar preek, maar in haar betoog klinkt geen goddelijke aanwezighe­id door. Wel een nuchtere kijk op het universum waarin deeltjes samenklitt­en en gebeurteni­ssen vormen, om vervolgens weer uit elkaar te spatten. De

 ?? Ans Brys ?? Funeral flirt met de codes van de katholieke eucharisti­e.
Ans Brys Funeral flirt met de codes van de katholieke eucharisti­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium