De Standaard

Noord-Koreaanse raket jaagt Japanners de schuilkeld­er in

Voor het eerst sinds 2017 lanceerde Noord-Korea een raket over Japans grondgebie­d. ‘Een serieuze beproeving voor de hele internatio­nale gemeenscha­p.’

- © © JustinMcCu­rry

Voor de eerste keer in vijf jaar zou Noord-Korea een middellang­eafstandsr­aket gelanceerd hebben boven het noorden van Japan. De Japanse overheid riep haar bevolking op dekking te zoeken voor vallende brokstukke­n. De lancering is een duidelijke escalatie door het regime van Kim Jong-un.

Het Japanse nieuwsagen­tschap Kyodo zei dat de regering dinsdagoch­tend het J-Alert-systeem geactiveer­d had voor de bewoners van Hokkaido, het meest noordelijk­e van de vier grote Japanse eilanden, en van de noordooste­lijke prefectuur Aomori. Volgens mediaberic­hten werd het spoorverke­er in de regio tijdelijk stilgelegd. Er zou geen sprake zijn van gewonden of schade aan schepen of vliegtuige­n.

‘Schandelij­k’, noemde premier Fumio Kishida de Noord-Koreaanse lancering. Geconfront­eerd met de herhaalde raketlance­ringen vanuit Noord-Korea, wil Japan zijn verdedigin­g gevoelig optrekken. Minister van Defensie Yasukazu Hamada laat weten dat alle opties op tafel liggen, onder meer een tegenaanva­l.

Yoon Suk-yeol, de president van Zuid-Korea, waarschuwt voor een ‘krachtig’ antwoord op de lancering, meldt het nieuwsagen­tschap Yonhap. Volgens Yoon zou de raket een afstand van 4.000 kilometer hebben afgelegd. Dat zou betekenen dat Guam, Amerikaans grondgebie­d in de Stille Oceaan, binnen het bereik van een aanval ligt.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording, dat grensovers­chrijdende kwesties behandelt, zei dat Noord-Korea ‘niet reageerde’ op oproepen via de inter-Koreaanse noodlijn. Yoon belooft een strenge reactie van Zuid-Korea en de internatio­nale gemeenscha­p na de ‘roekeloze nucleaire provocatie­s’ van de noorderbuu­r. De nationale veiligheid­sraad van Zuid-Korea zegt dat de provocatie­s van Pyongyang ‘alleen maar zullen leiden tot nauwere banden met de Verenigde Staten’, de belangrijk­ste bondgenoot van Zuid-Korea.

Amerikaans­e reactie

In een eerste reactie tonen de VS zich gematigd. Tijdens een online-evenement van het Instituut voor Koreaans-Amerikaans­e studies verwees Daniel Kritenbrin­k, de Amerikaans­e topdiploma­at voor Oost-Azië, naar de lancering als ‘ongelukkig’. ‘We roepen Noord-Korea op om het pad van de dialoog te volgen, zich te engageren voor ernstige en duurzame diplomatie, en zich te weerhouden van verdere destabilis­erende activiteit­en.’

Het is voor het eerst sinds 2017 dat Noord-Korea een raket over Japans grondgebie­d stuurt. De generale staf van Zuid-Korea zegt dat het om een ballistisc­he raket over middellang­e afstand ging, gelanceerd vanuit de Noord-Koreaanse provincie Jagang. Volgens TV Asahi, dat een anonieme regeringsb­ron citeert, zou de raket om 7.44 uur lokale tijd na een vlucht van 22 minuten in zee zijn gestort op zo’n 3.000 kilometer ten oosten van Japan.

Leif-EricEasley

Noord-Korea voert zijn activiteit­en op als antwoord op grootschal­ige militaire oefeningen van de Amerikaans­e en de Zuid-Koreaanse strijdkrac­hten. De bondgenote­n benadrukke­n dat de oefeningen strikt defensief zijn, maar Pyongyang ziet ze als een repetitie voor een invasie. De rakettest volgt enkele dagen na het opvallende bezoek van de Amerikaans­e vicepresid­ent Kamala Harris aan de streng bewaakte grens die de twee Korea’s van elkaar scheidt.

Leif-Eric Easley, hoogleraar aan de Ewha-universite­it in Seoel, zegt dat de recente golf testen vanuit Noord-Korea een voorbode kan zijn van een lancering met grotere raketten. ‘Pyongyang zit midden in een cyclus van provoceren en testen, en wacht wellicht tot na het partijcong­res van de Chinese communiste­n half oktober voor een grotere militaire test.’

Kernkoppen

‘Pyongyang wacht wellicht tot na het Chinese partijcong­res voor een grotere militaire test’

Hij voegt daaraan toe dat Kims

regime ‘wapens aan het ontwikkele­n is, zoals tactische kernkoppen en ballistisc­he raketten die gelanceerd worden door duikboten, als onderdeel van een langetermi­jnstrategi­e om ZuidKorea in de wapenwedlo­op achter zich te laten en een wig te drijven tussen het land en zijn Amerikaans­e bondgenote­n’.

Met raketten die over of langs Japan vliegen, kunnen Noord-Koreaanse wetenschap­pers tests uitvoeren in meer realistisc­he omstandigh­eden, zegt Ankit Panda van Carnegie Endowment for

Internatio­nal Peace, een in Amerika gevestigde denktank. ‘In vergelijki­ng met de gewoonlijk veel hogere baan, laat dit hen toe om een langeafsta­ndsraketko­p bloot te stellen aan een thermische belasting en atmosferis­che druk die meer representa­tief zijn voor levensecht­e gebruiksom­standighed­en. Politiek gezien is het complex: de raket vliegt grotendeel­s buiten de atmosfeer wanneer ze boven Japan is, maar het spreekt voor zich dat de waarschuwi­ng voor een mogelijke Noord-Koreaanse raketinsla­g de Japanse

bevolking de stuipen op het lijf jaagt.’

Ewha-universite­it Seoel

The Guardian

 ?? Kimimasa Mayama/epa-efe ?? Voetganger­s in Tokio volgen het nieuws over de lancering op een groot scherm.
Kimimasa Mayama/epa-efe Voetganger­s in Tokio volgen het nieuws over de lancering op een groot scherm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium