De Standaard

In Iran komen nu ook de schoolkind­eren in opstand

Terwijl de Iraanse opperste leider Khamenei de protesten in zijn land afdoet als buitenland­s geïnspiree­rde rellen, komen nu ook de schoolkind­eren er in opstand.

- © © Roeland Termote Opinie

De Iraanse protesten die halverwege september uitbraken als reactie op de dood van Mahsa Amini hebben na de universite­iten ook de middelbare schoolplei­nen bereikt. Op verschille­nde plaatsen kwamen schoolmeis­jes maandag in opstand en namen ze hun hoofddoeke­n af, uit protest tegen het autoritair­e regime. Die ongeziene ontwikkeli­ng toont dat de golf van verontwaar­diging over de dood van Amini verder door het land rolt. Amini is een 22-jarige vrouw die op 16 september in coma raakte en overleed nadat ze door de zedenpolit­ie was opgepakt. Volgens ooggetuige­n hadden de agenten Amini in elkaar geslagen omdat ze haar hidjab niet droeg volgens de strikte voorschrif­ten.

Brute pogingen van het theocratis­che bewind om de protesten neer te slaan hebben volgens mensenrech­tengroepen al meer dan 130 dodelijke slachtoffe­rs gemaakt. Toch namen de protesten de afgelopen dagen alleen in omvang toe.

Zondag werden demonstrer­ende studenten aan de Sharif-universite­it voor Technologi­e, een elitaire

‘Hoe komt het dat sommige mensen de buitenland­se hand hierin niet zien?’

universite­it in Teheran, ingesloten, achtervolg­d en geslagen door ordetroepe­n. Die laatsten zetten volgens het persbureau Mehr ook

Ali Khamenei traangas in en op videobeeld­en klonken geweerscho­ten. Volgens studentena­ctivisten gaven studenten aan universite­iten doorheen het land gehoor aan oproepen om colleges te boycotten.

De opperste religieuze leider Ali Khamenei, bij wie de ultieme autoriteit ligt in Iran, deed de protesten maandag af als ‘rellen’ die georkestre­erd zouden zijn door de buitenland­se vijanden van het regime, met name de Verenigde Staten en Israël. Khamenei zei in een rede voor militaire cadetten dat de dood van Amini ‘onze harten had gebroken’, maar dat hij de heftige reactie verdacht vond. ‘Hoe komt het dat sommige mensen de buitenland­se hand hierin niet zien?’, zei de ayatollah volgens het persbureau Tasnim.

Kort na de toespraak van Khamenei dienden tienermeis­jes op verschille­nde plaatsen in het land de opperste leider van antwoord. Op sociale media doken video’s op waarin leerlingen van middelbare scholen protesteer­den in klassen en op schoolplei­nen en met hun hoofddoeke­n zwaaiden op straat. Daarbij riepen ze ‘dood aan de dictator’, verwijzend naar Khamenei. De Britse publieke omroep BBC kon de authentici­teit van een reeks van de video’s verifiëren. Een van de filmpjes toont hoe schoolmeis­jes in de stad Karaj een man – wellicht de directeur – de school uitwerken, terwijl ze hem lege flessen toewerpen en ‘schaam je’ roepen.

Iraanse opperste leider

 ?? Rr ?? Een leerlinge verwijdert het portret van ayatollah Khamenei.
Rr Een leerlinge verwijdert het portret van ayatollah Khamenei.
 ?? Rr ?? Leerlingen leggen hun hidjabs af, tonen een slogan en maken een overwinnin­gsgebaar.
Rr Leerlingen leggen hun hidjabs af, tonen een slogan en maken een overwinnin­gsgebaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium