De Standaard

Crisis bij Credit Suisse, wie gelooft die bankiers nog?

- Nico Tanghe Credit Suisse Group AG 9,15 In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Geloof de media en de beurskoers niet, we staan er financieel sterk voor. Dat was in een notendop de boodschap die ceo Ulrich Körner vorige week in een interne memo rondstuurd­e naar de ruim 45.000 bankiers van Credit Suisse. Letterlijk: ‘Ik reken erop dat jullie de dagelijkse schommelin­gen van onze beurskoers niet verwarren met onze sterke kapitaal- en liquiditei­tspositie.’ Of nog: ‘In de media circuleren tal van feitelijk onjuiste beweringen.’

Toch bleef de beurskoers verder dalen, met extra snelheid toen maandag uitlekte in deFinancia­l Timesdat de topbankier­s van Credit Suisse het voorbije weekend bijna volledig hadden opgeofferd aan het telefonisc­h sussen van grote klanten. Het aandeel van de Zwitserse bankreus verloor in september ruim 25 procent van zijn waarde en dook deze week naar een historisch dieptepunt, om daarvan pas gisteren lichtjes te herstellen. Vergeleken met een jaar geleden zag Credit Suisse zelfs al bijna 60 procent van zijn

beurswaard­e verdampen (zie grafiek).

Verrassend is dat niet. Wie de financiële crisis van 2008 heeft meegemaakt, weet: hoe luider de directie van een bankreus roept dat alles goed gaat, hoe groter de kans dat diezelfde bank in (grote) financiële moeilijkhe­den zit. Zowel Lehman Brothers als Fortis verspreidd­e net voor de val een memo met een gelijkaard­ige boodschap als die van Credit Suisse. De verwijzing­en naar de vorige financiële crisis waren de voorbije dagen dan ook legio. Daarbij kwam telkens één vraag terug: is dit het ‘Lehman-moment’ van Credit Suisse? In mensentaal: valt de Zwitserse bank straks om en ontketent ze via een domino-effect een financiële meltdown, zoals die van 14 jaar geleden?

De meeste analisten denken voorlopig van niet, ook al zien sommigen er wel een teken in van toenemende stress in het financiële systeem. De problemen van Credit Suisse zijn volgens hen minder symptomati­sch voor de rest van de banksector als destijds in 2008. De Zwitserse bank werkte zich met een reeks schandalen en miljardenm­issers vooral zelf in de puree: gaande van het spionagedr­ama rond de toenmalige ceo Tidjane Thiam tot de omstreden financieri­ng van twee van fraude beschuldig­de fondsen: kredietver­strekker Greensill en hefboomfon­ds Archegos (DS 27 april 2021).

Geen wonder dat Credit Suisse nu voor een strategisc­he schoonmaak­actie staat. Die herstructu­rering zal volgens analisten minstens 4 miljard euro kosten en kan wellicht onvoldoend­e gefinancie­rd worden via de verkoop van onderdelen. En dus zijn er al weken geruchten dat Credit Suisse achter de schermen verwoed op zoek zou zijn naar vers kapitaal, waardoor de bestaande aandeelhou­ders hun aandeel in de winst wellicht fors zien verwateren.

Duidelijkh­eid daarover komt er ten vroegste op 27 oktober, de dag waarop Credit Suisse de derdekwart­aalcijfers én de details over de herstructu­rering zal vrijgeven. Tot die tijd blijft de vertrouwen­scrisis op de beurs wellicht duren en blijft het aandeel Credit Suisse – om het met de woorden van Citigroup te zeggen – ‘a buy for the brave’.

Hoe luider een bankreus roept dat alles goed gaat, hoe groter de kans dat diezelfde bank in de problemen zit

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium