De Standaard

Bpost België krijgt al na negen maanden nieuwe ceo

- © Stijn Decock

POSTBEDRIJ­F Jos Donvil wordt de nieuwe ceo van Bpost België. Hij volgt al na negen maanden Jean Muls op. ‘Het directieco­mité wordt een duiventil’, merkt de vakbond op.

‘De samenwerki­ng met Jean Muls wordt stopgezet’, deelde Bpost droog mee in een persberich­t. Amper negen maanden nadat Muls als topman van Fedex de overstap naar de post had gemaakt en ceo van Bpost België was geworden, wordt hij vervangen door Jos Donvil. Donvil is geen onbekende voor Bpost: hij zetelde al vijf jaar in de raad van bestuur van het postbedrij­f. Bij het brede publiek is hij vooral bekend als de voormalige ceo van voetbalclu­b Anderlecht. Voordien leidde hij telecomope­rator Base en Voo. En sinds juni was hij ceo van de start-up Trooper.

Muls was de eerste die de titel van ceo Bpost België droeg, een functie die voordien niet bestond. In het snel wijzigende postlandsc­hap, met de daling van de brievenpos­t en de groei van de pakjesdist­ributie, is een aparte ceo voor België niet onbelangri­jk. België is binnen Bpost ook nog altijd goed voor 27.000 van de 36.000 banen. De overige banen zitten vooral bij Radial in de Verenigde Staten.

Volgens Geert Cools, afgevaardi­gde van de socialisti­sche vakbond ACOD, was er wellicht een discrepant­ie tussen wat Bpost van Muls verwachtte en de aanpak van de ceo. ‘Er waren punten van verbeterin­g, en wellicht kon Muls niet goed overweg met bepaalde gevoelighe­den binnen het bedrijf, maar van ons moest hij zeker niet weg’, zegt de vakbondsma­n. Die maakt zich wel zorgen over de snelle wissels aan de top die de nieuwe ceo Dirk Tirez doorvoert. Ook de financieel directeur werd al vervangen. ‘Het wordt een duiventil aan de top, terwijl het bedrijf voor stevige uitdaginge­n staat. Het is bovendien vreemd dat een lid van de raad van bestuur rechtstree­ks van de raad naar het directieco­mité geloodst wordt.’

Snelle veranderin­gen

Bij andere ingewijden valt te horen dat de wissel noodzakeli­jk was, omdat Muls onvoldoend­e opleverde en er flink wat haast nodig is met de hervorming­en, vanwege de snel wijzigende marktomsta­ndigheden. Donvil wordt een klasse zwaarder ingeschat. Hij werd in 2020 al genoemd als mogelijke opvolger van de in onmin geraakte ceo Jean-Pierre Van Avermaet.

Trooper, waar Donvil nog maar net aan de slag was, moet nu op zoek naar een nieuwe ceo. De start-up helpt vereniging­en geld in te zamelen. Voorlopig gaat het vooral om lokale vereniging­en zoals sportclubs of dierenasie­ls. Het principe is dat als je via

Trooper een online aankoop doet bij een van de aangeslote­n webshops, er een percentage of vast bedrag naar de vereniging vloeit waarvan je lid bent. Onder meer Booking.com, JBC en Bol.com werken met Trooper samen.

Donvil is ook actief in het lokale vereniging­sleven, als voorzitter van voetbalclu­b KFC Wambeek Ternat. Hij is daarnaast een fervent fietser.

 ?? Belga ?? Donvil zetelde al vijf jaar in de raad van bestuur van Bpost.
Belga Donvil zetelde al vijf jaar in de raad van bestuur van Bpost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium