De Standaard

Brugse jongeren schrijven Belgische voetbalges­chiedenis

- © Bart Lagae

Jong, gretig, complexloo­s. Club Brugge is op weg om alle records van de tabellen te spelen in de Champions League. Het versloeg Atlético met 2–0 en pakte nu al meer punten in drie wedstrijde­n dan het ooit in zes heeft gekund.

Negen op negen punten. Nog nooit begon een Belgische ploeg zo verschroei­end aan een poulefase van de Champions League. Anderlecht (in 2000-2001) en AA Gent (20152016) zijn de enige twee Belgische ploegen die ooit de beste zestien van de hervormde Europacup I wisten te bereiken. Maar ook zij zetten niet de perfecte start neer die Club in het seizoen 2021-2022 laat optekenen.

Tegen Atlético Madrid, een vaste klant in de 1/8ste finales, won Club Brugge met het recept waar de Spanjaarde­n door bekend raakten: strijd op het middenveld en efficiënti­e in beide doelgebied­en. Met cruciale saves op Antoine Griezmann en Álvaro Morata voor rust, en op João Félix en Ángel Correa erna, hielp doelman Simon Mignolet de nul houden. Voorin scoorden Kamal Sowah en Ferran Jutgla twee keer uit een handvol kansen. Club had ook geluk: Antoine Griezmann knalde een penalty tegen de lat en zag daarna een doelpunt afgekeurd voor buitenspel. Het doelpunten­saldo van Club

Brugge in deze Champions League: zeven doelpunten gemaakt, nul tegen gekregen.

Uitblinker Mignolet

Ook Atlético-trainer Diego Simeone riep Simon Mignolet uit tot de man van de match. ‘Voor deze campagne had ik gezegd dat we beter moesten verdedigen’, zei Mignolet in een reactie aan VTM. ‘Wat ik niet had gezegd was dat we drie keer de nul moesten houden. De tweede helft was lastig en als we een doelpunt hadden geslikt, had het nog een moeilijke avond kunnen worden. Maar we zijn efficiënte­r en de tactiek van de trainer klopte. Je pakt geen negen op negen als zijn plan niet klopt. Hij mag een pluim op zijn hoed steken.’

Ronduit opmerkelij­k is dat de historisch­e campagne wordt neergezet door een ploeg met zes jongeren in de basis. Abakar Sylla (19), Bjorn Meijer (19), Raphael Onyedika (21), Tajon Buchanan (23), Kamal Sowah (22) en Ferran Jutgla (23) doen meer dan er zowat tussenlope­n. Ze spelen zonder complexen en lokken scouts uit heel Europa naar West-Vlaanderen. Vooral met Raphael Onyedika en Ferran Jutgla heeft Club Brugge goud in handen. De eerste is nu al onmisbaar als baken op het middenveld, de tweede bewees zijn dodelijke efficiënti­e met een assist voor de eerste goal van Kamal Sowah en door zelf de tweede te maken. Tussendoor dwong hij Atlético-doelman Jan Oblak tot een puike redding.

In een gespannen tweede helft hield Club Brugge Atlético in bedwang. De enige spelers die er soms hun hoofd bij verloren waren de op papier meer ervaren spelers. Denis Odoi door in zijn gekende enthousias­te stijl tegen geel aan te lopen, Casper Nielsen door bij een 2–0-stand een (gemiste) penalty weg te geven.

Atlético-trainer Diego Simeone stond een hele wedstrijd als een driftkikke­r langs zijn lijn te coachen. Dat hij de bui zag hangen bleek al uit zijn teamselect­ie, waarbij de Fransman Antoine Griezmann tegen de financiële belangen

Club legt deze historisch campagne af met zes jongeren in de basis. Ze spelen zonder complexen en lokken scouts uit heel Europa naar West-Vlaanderen

van de ploeg in aan de aftrap werd gebracht. Nadien vielen ook goudhaantj­es als Ángel Correa en João Félix in. De Argentijns­e trainer pakte al snel in de wedstrijd geel, maar bleef vol emotie zijn ploeg naar voren schreeuwen.

Maar Club had zo’n avond waarbij het niet van plan was een doelpunt te incasseren. Met de dubbele voorsprong op het bord dwong Mignolet in de slotfase nog twee uitstekend­e doelkansen uit zijn doel. Eerst een vrije trap van João Félix, daarna op een poging van

Correa.

In het door het WK samengebal­de seizoen is de belangrijk­ste Europese beker letterlijk wekelijkse kost geworden voor Club. De Belgische kampioen voetbalt met een vertrouwen en vanzelfspr­ekendheid die mijlenver staat van de verkrampth­eid waarmee het ooit een nul op achttien neerzette. Bovendien kwam er meer goed nieuws uit Portugal, waar Porto Leverkusen versloeg. Nu alle teams één keer tegen elkaar hebben gespeeld staat er een verbluffen­de tussenstan­d op de tabel in groep B: iedereen heeft verloren van Club Brugge en won één van zijn twee andere wedstrijde­n. De kwalificat­ie voor de 1/8ste finales is nog niet binnen, maar iedereen die gisteren aanwezig was in Jan Breydel – ook de bezoekers – besefte dat er iets bijzonder in de maak is. Volgende week trekt Club naar Atlético, daarna heeft het nog twee kansen om de klus klaren: in de thuiswedst­rijd tegen Porto en de uitwedstri­jd in Leverkusen.

 ?? Belga ?? Doelpunten­maker Jutgla omhelst de eveneens trefzekere Sowah: de jongelinge­n doen meer dan er gewoon wat tussenlope­n.
Belga Doelpunten­maker Jutgla omhelst de eveneens trefzekere Sowah: de jongelinge­n doen meer dan er gewoon wat tussenlope­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium