De Standaard

Goffin stunt als lucky loser tegen ’s werelds nummer 1

- © Hans Jacobs

TENNIS Zondag verloor David Goffin (ATP 65) van het nummer 152 van de wereld, maandag werd hij opgevist als lucky loser en dinsdag klopte hij doodleuk ’s werelds nummer één, Carlos Alcaraz. Het is symbolisch voor Goffins wisselvall­ige seizoen.

En of hij lachte, David Goffin, na zijn afgetekend­e zege (7-5, 6-3) tegen het nummer één van de wereld Carlos Alcaraz op het ATPtoernoo­i van Astana. Zondag werd hij nog door de jonge Italiaan Luca Nardi, nummer 152 van de wereld, naar huis gestuurd in de kwalificat­ies. Een zoveelste desillusie.

Dankzij een forfait werd Goffin toch opgevist voor het hoofdtoern­ooi, waar hij in de eerste ronde doodleuk afrekende met Alcaraz. Straf. Het is geleden van 2007 dat een lucky loser het nummer één klopte. Bovendien won Alcaraz dit jaar in elke wedstrijd minstens een set – behalve dus tegen Goffin.

Symbolisch

Oké, het was niet de dag van Alcaraz, met amper 15 winners en liefst 34 unforced errors. Toch was het vooral de verdienste van een ijzersterk­e Goffin, die voor de derde keer in zijn loopbaan het nummer één van de wereld klopt – eerder versloeg hij twee keer Nadal in die hoedanighe­id.

‘Ik ben er altijd in blijven geloven dat ik het niveau heb om het zulke jongens lastig te maken, ook al kende ik nu niet mijn beste periode en speelde ik niet echt goed in de voorbije toernooien’, zei Goffin achteraf.

De zege is symbolisch voor Goffins seizoen, eentje met twee gezichten. Soms doet het pijn aan de ogen om Goffin bezig te zien – getuige de Australian Open of zijn Amerikaans­e hardcourts­eizoen – en soms maakt hij het de allerbeste­n zeer lastig. De lijn doortrekke­n is nu de opdracht op het sterk bezette toernooi in Kazachstan. In de volgende ronde wacht vandaag de ervaren Fransman Adrian Mannarino (ATP 51).

Als Goffin nog consistent­er zijn intrinsiek­e topniveau haalt – en de ups en downs niet blijft afwisselen – wacht hem nog een mooi eindejaar. Maar dé opsteker heeft hij alvast beet: dat de dertiger nog niet is afgeschrev­en aan de tennistop.

 ?? Instagram/ktf.kz ?? David Goffin
Instagram/ktf.kz David Goffin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium