De Standaard

De hoogopgele­ide huisvrouwe­n van België

- Griet Vandermass­en Griet Vandermass­en is filosofe en auteur. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

De federale regering wil snoeien in tijdskredi­et en ouderschap­sverlof (DS 1 oktober). Misschien trok ook u grote ogen bij dat nieuws. Onze kinderopva­ng verzuipt – de beloofde extra 115 miljoen euro per jaar is peanuts – en jonge ouders weten niet meer van welk hout pijlen te maken. Toch wil de regering knabbelen aan bestaande systemen van loopbaanon­derbreking, bedoeld voor kinderzorg. Dat zegt veel over het gebrek aan erkenning van het fundamente­le belang van die zorg.

Neem dan Finland. Het land kende al een royale verlofrege­ling voor kersverse ouders, maar ging dit jaar nog een stap verder. Voor een baby geboren na 3 september krijgen moeders en vaders ieder evenveel geboorteve­rlof, namelijk 160 werkdagen. Daarvan kunnen ze er 63 overdragen naar hun partner. Vergelijk dat met de vijftien weken voor Belgische vrouwen, zwangersch­apsverlof inbegrepen, of de trots waarmee onze regering het vaderschap­sverlof uitbreidde naar vijftien dagen (twintig vanaf 2023!), en u begrijpt het verschil in visie en ambitie. Finland erkent kinderzorg als essentiële arbeid; bij ons geldt alleen economisch­e participat­ie als ‘echt’ werk.

Vrouwen die ‘thuis zitten’ moeten dus zo snel mogelijk de arbeidsmar­kt op. België telt het grootste aantal hoogopgele­ide huisvrouwe­n ter wereld: een waanzinnig­e verspillin­g van talent, oordeelt premier Alexander De Croo. Je maatschapp­elijk nuttig maken kan blijkbaar alleen via een betaalde baan. De uitspraak getuigt van een mannelijke blik: jezelf waarmaken gebeurt via een job. Maar voor veel vrouwen is het moederscha­p minstens evenzeer een bron van zelfverwez­enlijking en diepe bevredigin­g.

De meesten staan dan ook niet te springen om na enkele maanden de intieme connectie met hun baby te ruilen voor de werkvloer. De Finse wetswijzig­ing kwam er onder meer door de immense seksekloof in verlofopna­me. De vorige wet kende 105 dagen moederscha­psverlof toe en 54 dagen vaderschap­sverlof, nietoverdr­aagbaar. Daarna konden beide seksen nog eens 158 dagen ouderschap­sverlof onder elkaar verdelen. Vrouwen gingen daarvan met bijna 90 procent aan de haal. Erg begrijpeli­jk, maar het leidde tot discrimina­tie van vrouwen op de arbeidsmar­kt. Een systeem waarbij ook een man minstens drie maanden afwezig zal zijn, kan dat hopelijk voorkomen en zorgen voor een betere work-lifebalanc­e voor iedereen. De wet is

genderneut­raal. De partner mag zelfs

Als vrouwen morgen besluiten een dag niet naar de kinderen om te kijken, te koken of te poetsen, draait de boel vierkant

een vriend(in) zijn die mee instaat voor de zorg.

Toch gaat de hervorming, hoe vooruitstr­evend ook, bijlange niet ver genoeg. Een samenlevin­g die echt rechtvaard­ig wil zijn voor vrouwen, betaalt hen voor hun huiselijke zorgarbeid, vanwege de grote maatschapp­elijke én economisch­e waarde ervan. Als vrouwen morgen massaal besluiten een dag niet naar de kinderen om te kijken, te koken of te poetsen, dan draait de boel vierkant. Plots mag meneer de ceo boterhamme­tjes smeren en naar de opvang rushen, of blijft hij noodgedwon­gen thuis voor de koters omdat zijn ‘huisvrouw’ dienst weigert.

Het onbetaalde werk van – vooral – vrouwen, gaande van kinderzorg en huiselijke klussen tot de zorg voor oudere familieled­en, blijft grotendeel­s onzichtbaa­r voor economen, terwijl de wereldwijd­e jaarlijkse waarde ervan volgens een analyse door Oxfam minstens 10,8 miljard euro bedraagt. Wereldwijd zien vrouwen zich dat bedrag dus elk jaar door de neus geboord. Niet alleen krijgen ze amper waardering voor hun zorgarbeid, het wordt soms zelfs als een kostenpost gezien, want niet voltijds werkende vrouwen ‘dragen te weinig bij aan de economie’. Dat enge economisch­e nutsdenken klinkt des te cynischer als je weet dat de maatschapp­elijke waarde die vrouwen creëren door te zorgen, hen kwetsbaard­er maakt voor armoede.

We hebben een breder perspectie­f op werk en zorg nodig. Een veel uitgebreid­er ouderschap­sverlof, naar Scandinavi­sch model, is een eerste stap. Maar we moeten grootser denken. Gelijkheid­seconoom

Thomas Piketty zei onlangs in

De Morgen: het wordt tijd dat socialiste­n weer een ambitieuze horizon durven voor te stellen. Hij pleit voor een minimumerf­enis voor iedereen, een bedrag van 100.000 euro dat iedere burger rond zijn 25ste krijgt. Geld herverdele­n betekent macht en daarmee vrijheid herverdele­n.

Zulke ideeën hebben we nodig, net zoals het denkspoor van een genereus basisinkom­en voor iedereen. Je dankt hoogstens 10 procent van je inkomen aan eigen verdienste, zegt econoom Philippe Van Parijs hierover. De rest dank je vooral aan de inspanning­en van vorige generaties. Het basisinkom­en gaat over de eerlijke verdeling van iets wat we van hen hebben gekregen. Een basisinkom­en zou vrouwen ook eindelijk de financiële verloning geven die ze verdienen.

The Sunday Times de op drie na (DS 28 september).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium