De Standaard

Explosies in Pools grensdorp doen overal alarmbelle­n afgaan

- Dominique Minten, Peter De Lobel

Het bericht dat er raketten zouden ingeslagen zijn op een Pools grensdorp, doet in Europa en de VS de alarmbelle­n afgaan. Is er sprake van een aanval op een Navo-land en moet het militaire bondgenoot­schap in actie schieten?

Wat is er dinsdagavo­nd precies gebeurd in de Poolse grensstad Przewodów, 70 kilometer van de Oekraïense stad Lviv? Zeker is dat er een explosie plaatsvond waarbij twee mensen om het leven kwamen. De vraag is wat de oorzaak van de explosie was. Het persbureau AP meldde op gezag van Amerikaans­e inlichting­endiensten dat er raketten waren neergekome­n in het stadje. Maar de plaatselij­ke brandweero­fficier kon dat niet bevestigen. Ook het Amerikaans­e ministerie van Defensie en het Witte Huis konden niet bevestigen of het om raketten ging.

Als het effectief raketten waren, is de kans groot dat ze van Russische makelij waren. Rusland was dinsdag weer begonnen met massale beschietin­gen van Oekraïense steden. De rakettenre­gen was intenser dan die op 10 oktober. Overal in Oekraïne viel de elektricit­eit uit. In Kiev kwamen ook minstens twee mensen om het leven. De aanval was duidelijk een wraakoefen­ing voor de Oekraïense herovering van Cherson.

Het is dus niet ondenkbaar dat enkele raketten ‘per ongeluk’ in Polen terechtgek­omen zijn. Maar zelfs als het om een ongeluk gaat, is het een ernstig feit. Polen is een Navo-land. Artikel 5 van het Navohandve­st bepaalt dat als een land wordt aangevalle­n, het hele bondgenoot­schap in actie treedt. De vraag is of de soep zo heet gegeten wordt.

‘De Navo moet eerst zeker zijn dat het om Russische raketten gaat. Er zijn nu al berichten dat het ook een gasontplof­fing in een silo kan zijn. Dat moet je eerst uitsluiten. Het kan ook gaan om Oekraïens afweergesc­hut’, zegt een hoge defensiebr­on. ‘Forensisch onderzoek moet uitsluitse­l geven, maar dat kan snel rond zijn. Maar zelfs als het om Russische raketten gaat, zitten we nog niet bij 9/11. Het kan bijna niet anders dan om een ongeluk gaan. Het is gebeurd in een grensgebie­d en de Russen hebben al een tijd geen precisiemu­nitie meer.’ Zoals verwacht ontkende Moskou meteen dat het om Russische raketten ging.

In een eerste officiële reactie bleef de Navo voorzichti­g. ‘We onderzoeke­n de zaak in nauw overleg met Polen’, zei Jens Stoltenber­g. Mogelijk wordt artikel 4 ingeroepen, dat bepaalt dat de Navo-leden onderling overleg plegen. Dat zal allicht leiden tot nog meer militaire steun voor Oekraïne. Ook de Poolse regeringsw­oordvoerde­r wees op de mogelijkhe­id artikel 4 te activeren.

Hij zei dat op het moment dat premier Morawiecki samenzat met zijn veiligheid­sraad. Ook de Hongaarse premier Orban aarzelde niet en riep zijn veiligheid­sraad bijeen. Het maakt duidelijk hoe ernstig én gevaarlijk de toestand wordt. ‘Als Polen bevestigt dat raketten Pools grondgebie­d hebben geraakt, betekent dat een verdere escalatie door Rusland’, aldus de Tsjechisch­e premier Fiala. De Baltische staten lieten snel weten dat ze bereid waren elke centimeter Navo-grondgebie­d te verdedigen en vanuit verschille­nde andere Europese hoofdstede­n kwam het bericht dat ze solidair zijn met de Polen. ‘We zitten allemaal samen in de Navo-familie. Die is meer dan ooit verenigd en klaar om iedereen te verdedigen ’, twitterde Alexander De Croo.

In het nauw gedreven

De mogelijke escalatie komt op een moment dat Rusland in het zuiden van Oekraïne verder in het nauw wordt gedreven. Dinsdag maakte de bezettings­macht in Nova Kachovka bekend dat de ambtenaren de stad moeten verlaten omdat ze er niet langer veilig zijn. Het Oekraïense leger is de stad voortduren­d aan het bestoken. Nova Kachovka – ongeveer 80 kilometer ten noordooste­n van Cherson – ligt op de oostelijke oever van de Dnjepr, waar het Russische leger zich teruggetro­kken heeft om te hergroeper­en. Dat de Russen ook deze stad dreigen uit handen te moeten geven, illustreer­t hoezeer het Oekraïense leger in de winningmoo­d is.

Na de herovering van Cherson was de vraag wat het Oekraïense leger zou doen. Wilde Kiev even de tijd nemen de manschappe­n op adem te laten komen of zou het onmiddelli­jk doorstomen? Het tweede scenario lijkt zich te voltrekken. Oekraïne heeft het momentum en wil dat niet uit handen geven. ‘Oekraïense soldaten aanvaarden geen gesprekken, geen akkoorden en geen compromiss­en’, schreef de stafchef van het Oekraïense leger op Telegram.

Dat maakte ook president Zelenski duidelijk in zijn videoboods­chap aan de G20-leiders. ‘Dit is het moment om de destructie­ve oorlog te stoppen. We zullen niet toestaan dat Rusland zijn troepen kan opbouwen om vervolgens opnieuw terreur te zaaien.’ Dat kan volgens Zelenski alleen als Rusland alle gevechten staakt, al zijn troepen terugtrekt en alle gevangenen vrijlaat. Dat zijn voorwaarde­n waarmee president Poetin nooit kan instemmen, tenzij de situatie op het terrein snel verslechte­rt. En daar ziet het wel naar uit.

Dinsdag namen de Russen opnieuw grote steden in heel Oekraïne onder vuur. De aanvallen waren duidelijk bedoeld als wraak

Het plan om zich terug te trekken op de oostelijke oever van de Dnjepr en zich daar in te graven, lijkt niet te lukken. Ook op andere plaatsen zijn al geen Russische soldaten meer te bespeuren. Dinsdag circuleerd­e een filmpje van het dorp Olesjki. Dat ligt recht tegenover Cherson. De Russen hadden er bunkers aangelegd, maar ook die zijn verlaten. Volgens een woordvoerd­er van het Oekraïense leger proberen de Russen zich 15 tot 20 kilometer van de rivier herpositio­neren, in de hoop minder kwetsbaar te zijn voor de Oekraïense beschietin­gen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium