De Standaard

Wat mag een symbool kosten?

- Karel Verhoeven

Die dekselse symbooldis­cussie over de hoofddoek op school is terug, nog geen decennium na het verbod in het gemeenscha­psonderwij­s GO! Maar we zijn niet veroordeel­d tot een bleke herhaling van zetten. Nieuwe argumenten en ervaringen dienen zich aan. We zijn nu een etappe verder. De leerlingen van toen zijn uitgegroei­d tot studenten. Aan de hogeschole­n en de universite­iten kunnen ze ongehinder­d een hoofddoek dragen, en dat leidt niet tot het soort groepsdruk, samenschol­ing of indoctrina­tie waar het middelbaar onderwijs zo voor vreest. Ze zijn mondige jonge vrouwen, academisch en kritisch geschoold. Hun keuze voor de hoofddoek maken ze zelf, aan hun autonomie hoeft niet meer getwijfeld. Maar willen ze het onderwijs in, dan moeten ze meestal terug naar het verbod.

Nog op andere manieren is de tijd veranderd. De diverse maatschapp­ij van tien jaar geleden is, vooral in de steden, hyperdiver­s geworden. Zestig tot zeventig procent van de scholieren in Antwerpen en de helft in Gent heeft een migratieac­htergrond. Scholen snakken naar meer diversitei­t in hun lerarenkor­ps. Dat kan een vliegwiel zijn voor integratie. Komt daarbij dat het tekort aan leerkracht­en nu geen ongemak meer is, maar scholen bedreigt in hun opdracht. Hou je in zo’n hoge nood aan talent nog vast aan een symbool?

Met het hoofddoeke­nverbod wil het GO! neutralite­it creëren. Een omgeving waar kinderen zich los van levensbesc­houwelijke druk kunnen ontwikkele­n. Hoe die neutralite­it echt werkt, bleef voorwerp van discussie. Zoals de vraag of en hoe een hoofddoek daar een inbreuk op vormt. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blijft zich vragen stellen bij de motivatie van leerkracht­en als ze enkel willen lesgeven met een hoofddoek. Maar de omgekeerde vraag wordt pertinente­r: waarom zou een hoofddoek iets slechts zeggen over de motivatie, de deskundigh­eid, het kritisch vermogen, de academisch­e, wetenschap­pelijke en pedagogisc­he competenti­es van de leerkracht? En zijn die competenti­es niet crucialer voor kritisch onderwijs dan een symbool van religieuze identiteit? Bij katholieke scholen is die vraag bij voorbaat beantwoord.

Talent is het woord dat lerarenopl­eidingen en ook rector Luc Sels (KU Leuven) in tweets – met een vloek erbij – gebruiken. Dat het echt niet verloren mag gaan. De prijs van een principiee­l hoofddoeke­nverbod wordt te hoog. Misschien biedt een verbod lokaal een oplossing bij een concreet probleem voor een school of scholengro­ep. Misschien kunnen tussenoplo­ssingen soelaas bieden. Maar als het star blijft gelden, zal het verbod botsen op de eis dat onderwijs voor veel meer jongeren emancipere­nd moet zijn.

Waarom zou een hoofddoek iets slechts zeggen over de motivatie en de competenti­es van de leerkracht?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium