De Standaard

Yassine Mahi op de grens van waanzin en extremisme

Steeds meer elementen lijken erop te wijzen dat Yassine Mahi zijn moordaansl­ag heeft gepleegd op de grens van waanzin en extremisme. Maar niemand schatte zijn geestestoe­stand correct in, noch het gevaar dat hij vormde.

- © © Mark Eeckhaut Annelies Baeten

Wat de trigger was die Yassine Mahi (32) er donderdaga­vond toe heeft aangezet om in de Brusselse Noordwijk een politiepat­rouille aan te vallen en agent Thomas Monjoie (29) te doden, is nog altijd onduidelij­k. Volgens onze informatie heeft het onderzoek nog geen elementen opgeleverd die een duidelijke verklaring bieden. Zo zou nergens op zijn appartemen­t een brief of boodschap zijn gevonden waarin hij zijn daad aankondigt of opeist. Dat is nochtans wat extremiste­n die moorden in naam van een terreurorg­anisatie zoals IS, normaal doen. Waarom hij precies in de Noordwijk toesloeg en niet in zijn woonplaats Evere of in Anderlecht (waar hij vandaan komt), is ook nog een mysterie.

Mahi werd inmiddels al een eerste keer verhoord, maar of dat iets nuttigs heeft opgeleverd, is niet bekend. Donderdag moet hij voor de raadkamer verschijne­n. Harold Sax, zijn advocaat, wil voorlopig geen commentaar kwijt.

Bizar gedrag

Volgens bronnen uit de entourage van Yassine Mahi is het pas na de zelfdoding van zijn jongere broer in juli met hem de verkeerde kant opgegaan. Mahi zou vanaf dan ‘bizar’ gedrag zijn gaan vertonen. Volgens kennissen praatte hij in zichzelf en begon hij vaak om onverklaar­bare redenen te lachen.

De man werd in 2013 veroordeel­d voor diefstalle­n met geweld. Zijn familie telt verschille­nde extremiste­n, maar Yassine is pas in 2015 in de gevangenis geradicali­seerd. Sindsdien staat hij op de Ocad-lijst als potentieel gevaarlijk­e extremist (PGE). In 2019 droeg hij in de gevangenis een lange baard, zoals salafisten dat vaker doen. Maar na zijn vrijlating ging die lange baard eraf. Sindsdien vertoonde hij geen uiterlijke tekenen meer van radicalism­e.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) werd Mahi al tijdens zijn detentie psychologi­sch begeleid en nauw opgevolgd door Caprev, het centrum voor hulp aan mensen betrokken bij radicalise­ring, dat afhangt van de federatie WalloniëBr­ussel. Mahdi zou tot kort voor de feiten intensieve contacten met Caprev onderhoude­n hebben.

Van Quickenbor­ne uitte maandag in het parlement kritiek op het feit dat Caprev vanwege het beroepsgeh­eim niet zomaar informatie over mensen die het begeleidt wil delen met politie en gerecht. Maar het kabinet van Frans Gemeenscha­psminister Valerie Glatigny (MR), bevoegd voor de Brusselse justitiehu­izen en Caprev, spreekt dat tegen. Haar kabinet zegt ook dat Caprev over geen enkele aanwijzing beschikte dat Mahi gevaarlijk was. ‘Anders hadden we onmiddelli­jk de gerechteli­jke autoriteit­en verwittigd’, zegt het kabinet.

De krant Le Soir had gisteren geschreven dat Caprev recent aan Mahi zou hebben voorgestel­d om te stoppen met het deradicali­seringspro­ject en zich enkel nog intensief psychiatri­sch te laten behandelen. Bij het Ocad, het orgaan dat de dreiging analyseert, stond Mahi op niveau 2, wat betekent dat hij niet (meer) als gevaarlijk werd beschouwd.

Onsamenhan­gende uitleg

Het lijkt er sterk op dat ook op de dag van de feiten niemand het gevaar van Mahi correct heeft ingeschat. In het commissari­aat van Evere, waar Mahi kwam vragen om psychologi­sche hulp, deed hij een onsamenhan­gende uitleg waarin hij volgens de aanwezige agenten onder meer zei ‘dat hij wist dat de politie hem al jaren volgde en dat iedereen alles wist over zijn privéleven’. De man had naar eigen zeggen ‘haat ontwikkeld tegenover de politie en dacht erover na om een aanslag tegen hen te plegen’. Toch kwam Mahi op geen enkel moment bedreigend over en was hij ook niet gewapend.

Pas na de zelfdoding van zijn broer in juli, is het met Yassine Mahi de verkeerde kant opgegaan, zeggen bronnen uit zijn entourage

Omdat Mahi zelf om psychiatri­sche hulp vroeg, oordeelde het parket dat hij niet volgens de zogenaamde Nixon-procedure gedwongen opgenomen kon worden. Drie agenten brachten hem naar het ziekenhuis. Ze verkozen niet te wachten tot de psychiater Mahi had onderzocht en keerden meteen terug naar het commissari­aat. Volgens het Saint-Luc-ziekenhuis hebben de agenten aan de mensen op de spoeddiens­t niet gezegd dat Mahi op de Ocad-lijst stond. Waarom ze dat niet deden, zal het onderzoek moeten uitwijzen.

Minister Van Quickenbor­ne onderzoekt nu of het een optie is om iedereen die op een Ocad-lijst staat en die met een dergelijke boodschap naar de politie stapt, toch gedwongen te laten opnemen.

 ?? Ivan Put ?? Daags na het noodlottig­e steekincid­ent hielden collega’s van agent Monjoie een herdenking­splechtigh­eid op de plaats van het drama.
Ivan Put Daags na het noodlottig­e steekincid­ent hielden collega’s van agent Monjoie een herdenking­splechtigh­eid op de plaats van het drama.
 ?? Rr ?? Yassine Mahi: niemand besefte hoe gevaarlijk hij was.
Rr Yassine Mahi: niemand besefte hoe gevaarlijk hij was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium