De Standaard

89 geloofsgem­eenschappe­n herhalen vraag tot erkenning

-

NIEUW DECREET In Vlaanderen hopen 89 lokale geloofsgem­eenschappe­n alsnog op een erkenning door een nieuwe aanvraag te doen. Het gaat om 71 moskeeën, 9 orthodoxe en 9 protestant­se kerken. Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open VLD) hoopt de eerste erkenninge­n begin 2023 af te leveren.

Nu zijn ongeveer 1.700 lokale geloofsgem­eenschappe­n erkend in Vlaanderen. Het gaat om onder meer om 1.608 rooms-katholieke kerken, 47 protestant­se kerken en 24 moskeeën. Voormalig Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) stopte in 2019 met het uitreiken van nieuwe erkenninge­n omdat het toenmalige decreet onvoldoend­e controleme­chanismen bevatte. Het gevolg was dat 99 aanvragen tot erkenning bleven liggen. Sommigen wachten al tien jaar op een beslissing. Daarvan herhalen er nu 89 hun eerdere aanvraag via een verkorte procedure van een jaar.

Het nieuwe decreet wil komaf maken met buitenland­se inmenging, ook bij de al erkende gemeenscha­ppen. Zo mag de imam of priester geen ambtenaar zijn van een buitenland­se overheid, zoals bij de Turkse moskeeën die aangeslote­n zijn bij het Diyanet-netwerk. De boekhoudin­g moet transparan­t zijn en daarnaast moeten ze het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens erkennen en aantonen dat ze ingebed zijn in de lokale gemeenscha­p.

Lonen en bijpassing­en

Een nieuwe dienst zal de geloofsgem­eenschappe­n ondersteun­en in hun aanvraag, maar ook controlere­n op de voorwaarde­n. Hiervoor zijn protocolle­n afgesloten met de veiligheid­sdiensten zoals de staatsveil­igheid. De erkenning kan niet los gezien worden van de financieri­ng. Het loon van een imam, priester of rabbijn (30 tot 40.000 euro bruto per jaar) wordt immers betaald door de federale overheid. Als een geloofsgem­eenschap financiële tekorten heeft, past het gemeentebe­stuur bij voor de rooms-katholieke kerken en de provincie voor de andere geloofsgem­eenschappe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium