De Standaard

De Croo fluit De Bleeker terug en past begroting opnieuw aan

- Christof Vanschoubr­oek ©

De kostprijs voor de permanente btw-verlaging op energie wordt opnieuw uit de begroting 2023 gehaald, waardoor die weer iets rooskleuri­ger oogt. Staatssecr­etaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) had die erin gezet, tegen de zin van de premier.

Groot was de verbazing op het kabinet-De Croo toen bleek dat de begroting die Vivaldi in de Kamer indiende een pak roder oogde dan het exemplaar dat midden oktober naar de Europese Commissie werd gestuurd en waarover werd gecommunic­eerd. Het Belgische tekort van 5,8 procent van het bbp werd plots 6,1 procent of 35 miljard euro, zo bracht de N-VA naar buiten.

De boosdoener voor dat verschil was dat de regering-De Croo midden oktober in de cijfers nog geen rekening had gehouden met de kostprijs van een mogelijk permanente btw-verlaging op energie, naar zes procent. Maar in de begrotings­documenten, die door De Bleeker in de Kamer werden ingediend, staat de kostprijs voor die permanente btw-verlaging – volgend jaar goed voor 1,3 miljard euro – wel ingeschrev­en. Wat is er precies gebeurd?

Toen premier Alexander De Croo de begrotings­cijfers communicee­rde, beschouwde hij de permanente btw-verlaging nog niet als definitief goedgekeur­d. Vivaldi besliste tijdens het begrotings­conclaaf in oktober dat de btw-verlaging op energie permanent zou worden. Die gold sowieso tot einde maart als tijdelijke crisismaat­regel en tot dan was daarvoor budget voorzien. Die kosten moesten dus niet nog eens in de begroting ingeschrev­en worden.

Een voorwaarde om die verlaging permanent te maken, is dat tegelijker­tijd een flexibele accijnsver­hoging die btw-verlaging compenseer­t, deels of volledig. Beide zijn onlosmakel­ijk aan elkaar gekoppeld en het kabinetDe Croo redeneert dat de btw-verlaging niet permanent is, zolang die accijnsver­hoging niet definitief beslist is. Er is in de programmaw­et voorzien dat beide tegelijk in werking treden. Wanneer die accijnzen omhooggaan, en of ze geheel dan wel gedeelteli­jk de lagere btw zullen compensere­n, wordt pas tegen eind maart beslist. Zolang moet volgens het kabinet-De Croo noch met de permanente btw-verlaging, noch met hogere accijnzen rekening gehouden worden in de begroting. Dat liet de premier ook toe om bij de voorstelli­ng van de begroting midden oktober mee te delen dat het structurel­e tekort van de federale overheid volgend jaar zakt onder 2,9 procent van het bbp.

Het kabinet-De Croo benadrukt wel dat het de intentie blijft om de btw-verlaging permanent te maken. Dat is een absolute eis van de socialiste­n. Maar de liberalen zien die liefst zoveel als mogelijk gecompense­erd met hogere accijnzen.

Materiële fout

De Bleeker schreef de volledige kostprijs van de btw-verlaging toch al in in de begroting die ze indiende in het parlement. Ze baseerde zich daarvoor op een beslissing in de ministerra­ad op 28 oktober. Daarin werd de wettelijke basis gelegd voor die btw-verlaging annex accijnsver­hoging, maar werd ook bevestigd dat de inwerkingt­reding afhangt van een beslissing die de ministerra­ad later moet nemen.

Door de volledige kostprijs van de permanente btw-verlaging al in de begroting op te nemen, handelde De Bleeker erg voorzichti­g. De begroting maakt zo een diepere duik, maar als een deel van die btw-verlaging in 2023 wordt gecompense­erd door hogere accijnzen, kan ze uitpakken met een beter dan verwacht begrotings­cijfer. Het kabinet-De Bleeker sprak daarom maandag zelf van een worstcases­cenario.

De premier kon met die aanpak niet lachen en riep De Bleeker dinsdagavo­nd op het matje. Het resultaat is dat de begroting opnieuw wordt aangepast. ‘De Bleeker erkent dat ze een materiële fout heeft gemaakt en zal die corrigeren’, laat het kabinet-De Croo weten. Eerstdaags zullen nieuwe begrotings­documenten ingediend worden in het parlement. Zo zal het tekort in de begroting waarover het parlement zich buigt, opnieuw 5,8 procent van het bbp bedragen in plaats van 6,1 procent.

In de aangepaste begroting zal het tekort opnieuw 5,8 procent van het bbp bedragen in plaats van

6,1 procent

 ?? Jimmy Kets ?? Premier De Croo en staatssecr­etaris De Bleeker (beiden Open VLD) zaten niet op dezelfde lijn inzake de permanente btw-verlaging.
Jimmy Kets Premier De Croo en staatssecr­etaris De Bleeker (beiden Open VLD) zaten niet op dezelfde lijn inzake de permanente btw-verlaging.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium