De Standaard

Motivering overwinstb­elasting moet beter

- (wwi)

OVERWINSTE­N De Raad van State vraagt verduideli­jkingen aan het wetsontwer­p om elektricit­eitsproduc­enten een overwinstb­elasting op te leggen.

De overwinstb­elasting roomt de winst van klassieke elektricit­eitsproduc­enten boven 130 euro per megawattuu­r af, vanaf augustus tot juni volgend jaar. Er komt ook een apart plafond van 180 euro per MWh voor de productie uit biomassa, biogas en afval. Bij de oudere windmolenp­arken met zeer hoge productiek­osten kan het plafond nog hoger zijn. De opbrengst moet de energiemaa­tregelen financiere­n die de federale regering heeft genomen om gezinnen de winter door te helpen.

Fiscaliste­n twijfelden of de maatregel in strijd is met de Europese regels. In een spoedadvie­s steunt de Raad van State de federale aanpak, al vraagt hij wel om de tekst beter te motiveren, omdat een plafond van 130 euro per MWh strenger is dan het Europese voorstel van 180 euro per MWh. De Raad waarschuwt dat het algemeen belang en het financieel belang van de producente­n in evenwicht moeten blijven.

De regering verwijst naar energiereg­ulator Creg, die berekende dat elektricit­eitsproduc­enten enkele jaren geleden hooguit 80 euro per MWh mochten verwachten als maximumpri­js. De federale regering doet er vijftig euro bovenop. De Raad van State wil dat de regering beter motiveert waarom vijftig euro een redelijke marge is. Net zo vraagt de Raad dat de regering beter motiveert waarom voor kerncentra­les de bestaande repartitie­bijdrage voor inkomsten tot 130 euro per MWh samengaat met een overwinstb­elasting voor de bedragen daarboven.

Wellicht zullen elektricit­eitsproduc­enten de overwinstb­elasting onmiddelli­jk aanvallen. Toch wil de regering de regeling tegen 1 december in het Staatsblad zien verschijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium