De Standaard

Uit korte, hevige regenbuien valt steeds meer neerslag

Extreme neerslag kan modderstro­men en landversch­uivingen veroorzake­n. Australisc­he onderzoeke­rs zien meer van zulke kortdurend­e buien.

- © Marcel aan de Brugh

De hoeveelhei­d regen die uit kortdurend­e heftige buien valt, neemt veel sneller toe dan verwacht. Dat beschrijve­n Australisc­he wetenschap­pers in het vakblad Science. Ze analyseerd­en de gegevens van drie weerradars­tations in de omgeving van de stad Sydney en komen uit op een toename met liefst 20 procent per decennium. Net die kortdurend­e extreme regenbuien veroorzake­n vaak modderstro­men, landversch­uivingen en puinstrome­n. ‘Gemeenscha­ppen hebben bij zulke extreme neerslag minder tijd om te reageren’, schrijft Hooman Ayat, eerste auteur van de publicatie, in een e-mail. ‘Onze rioolsyste­men zijn ook niet gebouwd om zulke hoeveelhed­en aan te kunnen’, schrijft Ayat, die ook klimaatwet­enschapper aan de universite­it van Melbourne is.

Het is een bekend gegeven dat, met de opwarming van de aarde, de lucht meer vocht kan bevatten. Als gevolg daarvan nemen regen en neerslagex­tremen toe. Het principe wordt beschreven door de zogeheten Clausius-Clapeyronv­ergelijkin­g, die stelt dat bij elke graad temperatuu­rstijging de lucht maximaal 7 procent meer waterdamp kan bevatten.

Elizabeth Kendon

De Australisc­he onderzoeke­rs analyseerd­en gegevens van drie weerradars­tations over de periode 1997-2017. Radarstati­ons zenden elke 5 tot 10 minuten een elektromag­netische puls uit waarvan een deel – afhankelij­k van het materiaal waarop de puls botst – terugkeert bij de radaranten­ne. Op basis van het terugkeren­de signaal kun je onder meer stormen en buien onderschei­den. Een toename van korte heftige buien is op meer plekken gezien, maar niet eerder was dat zo sterk.

Stormen en buien

Geert Lenderink en Erik van den Meijgaard van het Nederlands­e meteorolog­ische instituut KNMI concludeer­den in 2008 al in een studie dat de neerslag per uur tijdens extreme buien met 14 procent per graad opwarming toeneemt. Dat is twee keer zo veel als de Clausius-Clapeyronv­ergelijkin­g beschrijft. ‘Het idee is dat bij opwarming de dynamiek van wolken verandert, en daardoor ook de verdeling van de neerslag over de dag’, zegt Pier Siebesma, hoogleraar atmosfeer, weer en klimaat (TU Delft) en ook verbonden aan het KNMI. Hij was niet bij de studie betrokken.

Een mogelijke verklaring heeft Elizabeth Kendon, hoogleraar klimaatwet­enschappen aan de universite­it van Bristol en verbonden aan het Met Office (het Britse KMI). ‘Als kortdurend­e buien heftiger worden en meer neerslag uitstorten, duurt het daarna langer voor wolken om weer op te laden.’ Ook Kendon was niet bij het onderzoek betrokken.

Kendon en Siebesma vinden de tijdsduur van het Australisc­he onderzoek – twintig jaar – aan de erg korte kant. Kendon heeft eerder neerslagge­gevens van kortdurend­e buien in het Verenigd Koninkrijk onderzocht en heeft daarin ook een trend ontdekt. ‘Maar die koppelen we vooralsnog aan natuurlijk­e variatie, die groot is.’ Het is dus maar de vraag of klimaatver­andering de oorzaak is.

Verzadigd met waterdamp

Daarbij speelt ook een andere kritiek van Siebesma. De Australisc­he onderzoeke­rs hebben de hoeveelhei­d neerslag alleen als functie van de tijd onderzocht. ‘Dan is het lastig om er een bijbehoren­de oorzaak uit te halen.’ Siebesma zelf doet, samen met Lenderink, ook onderzoek naar extreme regenbuien. Maar hij koppelt dat aan de temperatuu­r van het dauwpunt (het punt waarbij lucht verzadigd is met waterdamp en wolken vormt). De dauwpuntst­emperatuur neemt toe met opwarming.

Met de opwarming van de aarde worden extreme buien niet alleen intenser, zegt Siebesma. ‘We zien, met behulp van Nederlands­e regenmeter­s, dat buien groter in afmeting worden.’ Kendon voegt daar nog een andere trend aan toe. ‘Het lijkt erop dat depressies langer kunnen blijven hangen, waardoor de regen veel meer op één plek valt.’ De heftige buien en daaropvolg­ende overstromi­ngen, vorige zomer in Duitsland, België en Nederlands-Limburg, zijn daar een

voorbeeld van.

NRC

‘Het lijkt erop dat depressies langer kunnen blijven hangen, waardoor de regen veel meer op één plek valt’

Hoogleraar klimaatwet­enschappen universite­it Bristol

 ?? Peter Parks/afp ?? Zware regenbuien zetten de omgeving van Sydney onder water in 2015. Sindsdien is dat soort noodweer alleen maar toegenomen.
Peter Parks/afp Zware regenbuien zetten de omgeving van Sydney onder water in 2015. Sindsdien is dat soort noodweer alleen maar toegenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium