De Standaard

Dieren hebben geen zin om te gaan slapen

- Mireille Maes

NATUUR Tegen half november liggen de meeste winterslap­ers normaal in hun hol. Maar nu gonst het nog van bedrijvigh­eid in de bossen.

Egeltjes die ’s nachts rondlopen, eekhoorntj­es die van tak tot tak springen, een heidelibel­le die voorbijzwe­eft … Door de zachte herfst is er nog veel te zien in de natuur. ‘Half oktober, begin november heeft het meestal al een paar keer gevroren. En dat is een trigger voor de meeste dieren om in winterslaa­p te gaan. Dit jaar heeft het nog maar één keer gevroren. Gevolg: de dieren hebben nog geen zin om te gaan slapen. We merken dat echt aan de oproepen die we binnenkrij­gen’, vertelt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen.

Echt nodig is die winterslaa­p ook nog niet. ‘Dieren gaan in winterslaa­p omdat er geen eten meer is. Maar ook dat is door de milde temperatur­en nog in overvloed voorradig. Bessen, appels, slakken, pieren, de dieren hebben nog keuze genoeg.’

Sommige soorten hebben zich door het warme herfstweer nog voortgepla­nt. ‘Enkele dagen geleden zag ik nog rupsen van de koninginne­npage. Zo laat heb ik dat nog nooit gezien. Die rupsen zouden nog rap veel moeten eten om te verpoppen. Want alleen poppen overleven de winter. Maar ik vrees dat deze exemplaren het niet zullen halen’, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.

Dat die late winterslaa­p consequent­ies zal hebben voor de

dieren, denken de specialist­en niet. ‘Een late winterslaa­p lijkt me weinig nadelen te hebben. De dieren zijn goed doorvoed. Het zou veel erger zijn als het een tijdje goed vriest, de dieren in volle winterslaa­p zijn en dan ineens verrast worden door temperatur­en rond de 15 graden. Een onderbroke­n winterslaa­p kan nefast zijn.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium