De Standaard

Top G20 legt isolement Moskou bloot

De slotverkla­ring van de G20 is streng voor Rusland. Ondanks het verzet van Moskou en Peking belandde hét beladen woord alsnog in de tekst: ‘Dit mag geen tijdperk van oorlog zijn.’

- © Bart Beirlant tweederdev­andewereld­bevolking.(bar)

‘De meeste landen veroordeel­den de oorlog in Oekraïne en benadrukte­n dat hij immens menselijk lijden veroorzaak­t en de bestaande zwakheden in de wereldecon­omie verscherpt: zwakke groei, toenemende inflatie, verstoring van de toeleverin­gsketens, meer onveilighe­id inzake energie en voedsel, en grotere risico’s voor de financiële stabilitei­t.’

Die cruciale zin in de ontwerpver­klaring van de G20-leiders toont volgens Europese diplomaten aan dat Rusland internatio­naal meer en meer geïsoleerd raakt rond de oorlog in Oekraïne. De tekst bevat ook een verwijzing naar de resolutie die de Algemene Vergaderin­g van de VN in maart goedkeurde en die ‘de volledige en onvoorwaar­delijke terugtrekk­ing’ van Rusland uit Oekraïne eist.

Dat er een slotverkla­ring komt, was bij de aanvang van de top op Bali zeer onzeker. ‘Deze G20 is een van de moeilijkst­e ooit’, zei Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad.

Urenlang onderhande­len over één woord

Alleen al over de vraag of het woord ‘oorlog’ in de tekst kon, werd urenlang onderhande­ld door diplomaten. De VS, de EU en de EU-lidstaten stonden diametraal tegenover Rusland, dat kon rekenen op de steun van Zuid-Afrika en vooral China. Zij verkozen woorden als ‘gewapend conflict’ of ‘conflict’.

De EU speelde het volgens een diplomaat hard en liet verstaan dat ze liever geen slotverkla­ring had als het woord ‘oorlog’ er niet in voorkwam. Dat zou een trieste primeur geweest zijn sinds de oprichting van de G20 in 1999.

Volgens de Financial Times speelde India een cruciale rol om de posities te overbrugge­n. De oplossing? Een verwijzing naar de verschille­nde ‘nationale posities’ en de zin in de tekst dat ‘er andere standpunte­n en verschille­nde beoordelin­gen zijn van de situatie en sancties’.

Kernwapens: onaanvaard­baar

Maar voor het omfloerste Russische dreigement om desnoods tactische kernwapens in te zetten, was er ook bij China geen enkel begrip. ‘Het gebruik van of het

dreigen met kernwapens is onaanvaard­baar’, aldus de ontwerpver­klaring. Na het korte bezoek van de Duitse kanselier Olaf Scholz aan China op 4 november had de Chinese president Xi Jinping zich al in die zin uitgesprok­en. Scholz drong er bij Xi ook op aan dat China zich op de G20 niet zou verzetten tegen het gebruik van het woord ‘oorlog’.

‘De vreedzame oplossing van conflicten, diplomatie en dialoog zijn vitaal. Dit mag geen tijdperk van oorlog zijn’, aldus nog de ontwerptek­st. Die laatste zin is bijna een letterlijk­e herhaling van wat de Indiase premier Narendra Modi eerder al zei.

Voedselvei­ligheid

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenland­se Zaken die in de plaats van president Vladimir Poetin naar Bali was afgereisd, klaagde dat ‘onze westerse collega’s er alles aan gedaan hebben om de verklaring een politieke dimensie te geven. Ze probeerden taal door te duwen die namens de G20 de veroordeli­ng van de acties van de Russische federatie inhield. Laten we duidelijk maken dat we het op dit punt oneens zijn. Ja, er woedt een oorlog in Oekraïne. Maar het is een hybride oorlog die het Westen ontketende en al jaren voorbereid­de.’ Volgens Lavrov is het Oekraïne dat ‘categorisc­h weigert te onderhande­len en irrealisti­sche eisen op tafel legt’.

De G20 zeggen ‘diep bezorgd te zijn over de uitdaginge­n voor de wereldwijd­e voedselvei­ligheid die door de huidige conflicten en spanningen verergerd werden’. Ze roepen Rusland, Oekraïne en Turkije op om het akkoord over de export van voedsel vanuit Oekraïense havens ‘volledig te blijven uitvoeren’. Over de formulerin­g van die ene zin alleen al werd volgens de diplomaat 20 uur onderhande­ld.

Dat akkoord, dat zaterdag verloopt, wordt normaal automatisc­h met 120 dagen verlengd tenzij een van de partijen zich daartegen verzet. Moskou lijkt bereid in te stemmen, op voorwaarde dat het garanties krijgt dat het zelf ongehinder­d voedsel en meststoffe­n kan blijven exporteren. Charles Michel herhaalde in zijn toespraak dat de Europese sancties tegen Rusland niet slaan op landbouwpr­oducten en ook de export van meststoffe­n ongemoeid laten.

Scholz drong er bij Xi ook op aan dat China zich niet zou verzetten tegen het gebruik van het woord ‘oorlog’

De 19 landen zijn goed voor ongeveer 75 procent van de wereldhand­elen

 ?? AchmadIbra­him/reuters ?? Sergej Lavrov klaagde dat ‘onze westerse collega’s er alles aan gedaan hebben om de slotverkla­ring een politieke dimensie te geven’.
AchmadIbra­him/reuters Sergej Lavrov klaagde dat ‘onze westerse collega’s er alles aan gedaan hebben om de slotverkla­ring een politieke dimensie te geven’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium