De Standaard

Een show waarin macho’s sokken rapen

- Alex Agnew’s fear factor © Cathérine De Kock

Elke dinsdag om 21.00 uur op Play 4 ★★★⭐⭐

Comedians als Philippe Geubels en Wim Helsen hebben al langer hun eigen tv-programma’s, maar Alex Agnew hield die boot altijd af Maar toen kwam van Play 4 het voorstel om Fear factor te reanimeren, de VTMstunten spelshow met Walter Grootaers, waarin bokser Freddy De Kerpel ooit een tand verloor door een varkensoor op te eten.

Agnew kreeg de belofte dat hij zijn eigen kleren en tattoos mocht blijven dragen en de show kreeg ook zijn naam – een eer die zelfs Joe Rogan, een held van Agnew en presentato­r van het Amerikaans­e origineel, nooit te beurt is gevallen. En voilà, zo geschiedde: sinds gisteren is Agnew dus ook televisiep­resentator. Van Alex Agnews fear factor dus.

Anders dan in de VTM-versie met Grootaers gaan in Agnews show onbekende mensen allerlei uitdaginge­n aan om de hoofdprijs van 30.000 euro te winnen. Al komt er sowieso nog wel één BV-aflevering aan. In de eerste aflevering waren de deelnemers goed geselectee­rde duo’s van broers of zussen die elkaar bekampten.

Het programma zit Agnew als een strak zwart T-shirt: hij kan de macho uithangen en tegelijk met het machogehal­te van zijn eigen show lachen. Agnew doorbrak in de eerste aflevering geregeld de vierde wand en sprak de kijkers thuis rechtstree­ks aan.

Ook in de proeven zat enige zelfrelati­vering: zo moesten de duo’s in de laatste proef op tientallen meters hoogte om ter snelst sokken verzamelen. Een ronde die Agnew de naam ‘That socks’ gaf, ‘een woordspeli­ng’, zei hij, ‘die zo schandalig slecht is dat ze alleen maar verzonnen kan zijn voor een tv-programma’.

Alex Agnews fear factor drijft evenveel op leedvermaa­k als op spektakel, en Agnew genoot zichtbaar toen de kandidaten het net niet in hun broek deden van angst. Daarbij nam hij, verzacht door een dikke laag ironie, enthousias­t de rol van pesterige tv-presentato­r op zich.

De broers Angelo en Romario plaagde hij met hun ‘prachtige johnnyname­n’. De WestVlaams­e zussen Kelly en Virginie schold hij uit voor ‘waardeloze losers’ toen ze het spel moesten verlaten: ‘Laat ze maar vertrekken met de schaamte van hun verlies, dit is Fear factor, niet Love Island’, zei hij met galmende stem en de grootbekke­righeid die we van hem gewend zijn, terwijl hij gespeeld boosaardig in de camera keek.

Al die terzijdes tot de kijker begonnen na een tijdje wel op de zenuwen te werken: je hebt wel door dat hij dit spelletje, hoe dramatisch de dronebeeld­en en stevige gitaarriff­s het ook proberen te maken, niet zo serieus neemt.

Mediaredac­trice

Fear factor zit Agnew als gegoten: hij kan de macho uithangen en tegelijk met het machogehal­te van zijn show lachen

 ?? Play4 ?? Angelo en Romario, de broers met hun ‘prachtige johnnyname­n’, gaan kopje-onder in aflevering één.
Play4 Angelo en Romario, de broers met hun ‘prachtige johnnyname­n’, gaan kopje-onder in aflevering één.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium