De Standaard

Wagner slaat ‘overloper’ dood voor camera

De aan het Kremlin gelinkte privémilit­ie Wagner postte een video op Telegram waarin de Rus Jevgeni Nuzjin gedood wordt met een voorhamer. ‘Zijn familie is in shock.’

- Pjotr Sauer ©TheGuardia­n

Vrijdag dook een gruwelvide­o op waarin een voormalige Russische gedetineer­de meermaals wordt geslagen met een voorhamer. Nadat Jevgeni Nuzjin was gerekrutee­rd door de Wagner-privémilit­ie, liep hij over naar Oekraïne. Zijn familie reageert met afschuw op de video.

Beelden van de standrecht­elijke executie werden afgelopen weekend gepost op Grey Zone, een Telegram-kanaal gelinkt aan de Wagner-groep. In de video ligt Nuzjin met zijn hoofd vast getapet aan een bakstenen muur wanneer een ongeïdenti­ficeerde man in gevechtskl­edij uithaalt met een voorhamer.

Toen hij in juli werd ingelijfd door Wagner, zat Nuzjin (55) een celstraf uit van 24 jaar voor een moord die hij in 1999 had gepleegd. De beruchte militie wordt geleid door Jevgeni Prigozjin, een machtige Russische zakenman en nauwe bondgenoot van Vladimir Poetin.

‘Als een beest’

Ilya Nuzjin, de zoon van Jevgeni, bevestigde maandag aan The Guardian dat de man in de video inderdaad zijn vader is. Meer commentaar gaf hij niet, wijzend op de ‘veiligheid­srisico’s’.

In een interview zondagavon­d laat met de Russische mensenrech­tenorganis­atie Gulagu.net zei Ilya Nuzjin dat zijn familie via Telegram had gehoord van de dood van zijn vader, en dat ze ‘in shock waren’. ‘De hele familie was in tranen toen we de video zagen. Hij werd afgemaakt als een beest’, zei Nuzjin.

Het was niet meteen duidelijk wie achter de video zat of hoe Nuzjin terug in Rusland verzeild was geraakt. Volgens onbevestig­de berichten zou Nuzjin deel uitgemaakt hebben van een gevangenen­ruil tussen Oekraïne en Rusland, nieuws dat tot ongerusthe­id heeft geleid bij mensenrech­tenorganis­aties.

‘We zitten met heel wat vragen, en ik hoop dat we hier het fijne van te weten komen’, zei Vladimir Osesjkin, de chef van Gulagu.net, een groep die zich bezighoudt met wanpraktij­ken in Russische gevangenis­sen. ‘Oekraïne had een verantwoor­delijkheid tegenover Nuzjin en gelet op het gevaar dat hij liep in Rusland, hadden ze hem nooit mogen uitwissele­n.’

Osesjkin zei dat alles erop wijst dat de moord het werk is van Wagner. Hij zou een verzoek indienen bij de Russische autoriteit­en om een strafzaak op te starten. ‘Deze middeleeuw­se executie zou Wagner nooit hebben kunnen uitvoeren zonder de toestemmin­g van de

Russische veiligheid­sdiensten.’

Kremlin distantiee­rt zich

Prigozjin, tegen wie westerse sancties lopen vanwege zijn rol in Wagner, sprak zondag zijn goedkeurin­g uit over de moord – hij noemde Nuzjin een ‘verrader’. ‘Hij belazerde zijn volk, zijn kameraden, en dat deed hij met opzet.’

In september gaf Prigozjin – ook bekend als ‘Poetins chef’ omdat zijn cateringbe­drijf diners organiseer­de waarop de Russische president aanwezig was – toe dat hij Wagner had opgericht. Voordien had hij dat altijd ontkend.

Wagner is al meermaals beschuldig­d van oorlogsmis­daden en schendinge­n van de mensenrech­ten, waaronder de marteling en afslachtin­g van gevangenen in Syrië. Daar vecht de groep mee met het Russische leger en de troepen van Bashar al-Assad.

Maandag probeerde het Kremlin zich te distantiër­en van de video die uitvoerig de ronde deed op sociale media in Rusland. ‘Dit zijn onze zaken niet’, reageerde woordvoerd­er Dmitri Peskov.

Enkele weken geleden berichtte The Guardian dat Prigozjin in eigen persoon soldaten rekruteerd­e in Russische gevangenis­sen om de acute tekorten aan manschappe­n op het slagveld te compensere­n. Volgens een Russische mensenrech­tenorganis­atie zou Wagner intussen meer dan 20.000 gevangenen in de strijd gegooid hebben in Oekraïne.

Uit rapporten zou ook blijken dat Wagner buitenland­se gedetineer­den inlijft uit gevangenis­sen over heel Rusland, onder wie burgers van vijf Centraal-Aziatische naties. Maandag nog liet de minister van Buitenland­se Zaken van Zambia weten dat een 23-jarige landgenoot die een straf uitzat in een gevangenis aan de rand van Moskou, aan het front in Oekraïne was beland en daar gedood werd.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium