De Standaard

‘Rellen’ in Guangzhou tegen coronachao­s

- (jst, gina)

CHINA Volgens de BBC en het persagents­chap waren er in Guangzhou kortstondi­ge rellen, gericht tegen het strenge

coronabele­id van Peking.

Het internet werd dinsdagavo­nd overspoeld met filmpjes van onrust in Guangzhou, de op twee na grootste stad van China met zo’n 18 miljoen inwoners. Enkele betogers zouden in het district Haizhu, een buitengebi­ed waar vooral geïmmigree­rde textielarb­eiders verblijven, een politievoe­rtuig omvergeduw­d hebben.

De BBC-correspond­ent in Peking noch het persbureau Reuters kon de beelden onafhankel­ijk verifiëren, De Standaard evenmin. Al bleek snel dat sommige filmfragme­ntjes bewerkt waren. Het afgelopen jaar werd vanuit bepaalde antivaxnet­werken al veel getweet over ‘rellen tegen corona’ in China.

Maar dat het vandaag in de grote steden onrustig is door het coronabele­id, staat vast. Zeker de arbeiders die voor het werk migreren naar een grootstad, vallen vaak zonder loon of voedsel.

Spoor bijster

China staat op een tweesprong. Om zijn economie te herstellen, heeft het een ‘rationalis­atie’ van het zero-covidbelei­d aangekondi­gd. In mensentaal: Peking wil minder geld stoppen in maatregele­n die de pandemie toch niet kunnen afremmen, zoals het opsluiten van mensen die maar zijdelings contact hadden met een besmet iemand.

Maar daardoor raakt de lokale bureaucrat­ie vaak het spoor bijster. Door plots regels te veranderen, kunnen mensen bijvoorbee­ld geen coronatest meer krijgen. WhatsonWei­bo, een onafhankel­ijke nieuwssite die het Chinese internet monitort, krijgt nog steeds filmpjes binnen van burgers die wantoestan­den bij ‘coronacont­roles’ aankaarten.

 ?? ?? In Guangzhou dragen inwoners nog altijd mondmasker­s. © ap
In Guangzhou dragen inwoners nog altijd mondmasker­s. © ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium