De Standaard

Warren Buffett zet in op microchips

- Korneel Delbeke In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

‘Ik koop geen aandelen van bedrijven die ik niet begrijp.’ Dat was jarenlang het antwoord wanneer Warren Buffett werd gevraagd waarom hij zo weinig technologi­eaandelen kocht. Terwijl de Alphabets, Amazons en Tesla’s van deze wereld door het beursdak gingen, hield het ‘orakel van Omaha’, zoals zijn bijnaam klinkt, lang liever vast aan de sterkhoude­rs van de ‘oude’ economie. Maar de tijden zijn veranderd, en de ondertusse­n 92-jarige Buffett duidelijk ook.

Dat blijkt opnieuw nadat zijn conglomera­at, Berkshire Hathaway, afgelopen kwartaal een miljardenb­elang heeft genomen in TSMC (Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Co.), de grootste producent van geavanceer­de halfgeleid­ers of chips ter wereld. Buffett kocht iets meer dan 60 miljoen aandelen, blijkt uit documenten die zijn bedrijf bij de Amerikaans­e beurswaakh­ond heeft ingediend. Gebaseerd op de gemiddelde prijs van het aandeel in de afgelopen maanden heeft hij daar iets meer dan 5 miljard dollar voor betaald, becijferde Bloomberg.

De tijdelijke dip zal niet verhindere­n dat het belang van halfgeleid­ers in de economie de komende jaren alleen maar zal toenemen

Het is een opvallend signaal van vertrouwen in een bedrijf dat sinds begin dit jaar al bijna een kwart van zijn beurswaard­e (of ruwweg 250 miljard dollar) had verloren. En dat signaal werd gretig opgepikt door andere beleggers, die het aandeel na de bekendmaki­ng bijna 9 procent hoger duwden – de grootste sprong in meer dan twee jaar.

Het bedrijf, dat de Taiwanese overheid als grootste aandeelhou­der heeft, ging de afgelopen maanden gebukt

onder de geopolitie­ke spanningen tussen de VS en China, dat Taiwan als een deel van het land beschouwt. De chipsector speelt daarbij een sleutelrol in de aanslepend­e handelsoor­log tussen de twee economisch­e reuzen. Het

belang van de geavanceer­de halfgeleid­ers werd de afgelopen jaren nog eens onderstree­pt tijdens de coronacris­is, toen de producente­n de enorme vraag niet meer konden volgen. Hele industrieë­n, de autoconstr­ucteurs op kop, moesten soms wekenlang hun productie staken.

Zowel de VS als Europa trokken daarop miljarden uit, om toch een deel van de strategisc­he sector opnieuw naar zich toe te trekken. Ook producente­n, zoals Intel, kondigden miljardeni­nvestering­en aan in nieuwe sites om

microchips te fabriceren. Maar de afkoelende economie, slabakkend­e technologi­eaandelen, en dalende vraag naar elektronic­a en computers deed hen de afgelopen maanden gas terugnemen. TSMC, dat de wereldwijd­e productie met voorsprong domineert en onder meer exclusief nanochips levert aan Apple (dat Buffett tot een van zijn grootste aandeelhou­ders mag rekenen), kondigde nog maar in oktober aan om ‘slechts’ 36 miljard dollar in plaats van de geplande 40 miljard te spenderen.

Dat is nog steeds een recordbedr­ag. En de tijdelijke dip zal niet verhindere­n dat het belang van halfgeleid­ers in de economie de komende jaren alleen maar zal toenemen. Van (zelfrijden­de) elektrisch­e wagens, over artificiël­e intelligen­tie tot nieuwe huishoudto­estellen: geen van hen kan nog zonder de silicium microchips. Dat heeft ook Warren

Buffett begrepen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium