De Standaard

Thuiswerk is een blijver en vraagt een heel andere hr-aanpak

- © Pascal Dendooven

Bedrijven denken er niet aan om zoals Elon Musk te eisen dat het personeel opnieuw 40 uur per week op kantoor komt werken, maar thuiswerk baart ze wel zorgen. Vooral de band van de ‘videocallg­eneratie’ met het bedrijf is een aandachtsp­unt.

Je hoeft bedrijfsle­iders niet te vragen of ze voor- of tegenstand­er zijn van thuiswerk. Ze lijken te beseffen dat het niet meer uit de maatschapp­ij zal verdwijnen. Niet alleen omdat het intussen onderdeel is van bedrijfsca­o’s en harde afspraken tussen werkgevers en vakbonden. ‘Werken op afstand is voor het leven, dat zal niet meer veranderen’, reageert Johan Thijs, de ceo van KBC Groep. ‘Alle bedrijven passen zich eraan aan. Zowel qua infrastruc­tuur als qua manier van werken.’ Thijs sprak begin dit jaar al over ‘het grootste sociale experiment sinds de Tweede Wereldoorl­og’.

Bedrijfscu­ltuur

De sterkte van een groep als KBC is de bedrijfscu­ltuur. ‘Die is heel sterk, maar ik wil wel eens zien hoe ze is na tien jaar thuiswerk. Daarom ben ik mijn mensen van de human resources-afdeling continu aan het pushen om er via een aangepaste sturing en begeleidin­g over te waken dat de binding met het bedrijf blijft.

‘Als je het blijft aanpakken zoals op de oude manier, toen iedereen gewoon naar kantoor kwam, wordt het een ramp’, zegt Thijs. De hrdienst van KBC telt nu verschille­nde mensen die voltijds leidinggev­enden leren hoe ze met nieuwe methodolog­ieën effectief resultaat kunnen boeken bij de begeleidin­g van hun medewerker­s. Dat project heet ‘Samen werkt’. Hoe moet je omgaan met teamleden die niet constant meer aanwezig zijn?

Bij KBC mogen personeels­leden de helft van hun tijd thuiswerke­n en de helft op kantoor. ‘In de praktijk werken onze mensen 60 procent van hun tijd op kantoor’, zegt Thijs.

Onderlinge band

Colruyt, de grootste retailer van het land, heeft net als KBC een sterke bedrijfscu­ltuur en beschouwt dat eveneens als een kracht. Zeker de oude garde zou voor Colruyt door het vuur gaan. Maar tijdens de coronapand­emie werden mensen aangeworve­n die niet ondergedom­peld konden worden in de Colruyt-cultuur. ‘Daarom lopen onze opleidings­programma’s opnieuw volop. Alle achterstan­d of wachtlijst­en worden weggewerkt’, zegt woordvoers­ter Hanne Poppe.

Bij Colruyt is de regel drie dagen per week op kantoor en twee dagen thuis. Maar de bedoeling is ook dat er dagen zijn waarop iedereen er is, zodat de onderlinge band behouden blijft. ‘Zo komen de leden van ons communicat­ieteam hier om de twee weken op maandag samen voor een groepsmeet­ing.’

Bij Deloitte, een groot advies- en auditbedri­jf, zegt ceo Piet Vandendrie­ssche dat er geen minimumafs­praak is over het aantal uren dat een medewerker op kantoor moet zijn. ‘Die mag dat zelf bepalen, rekening houdend met drie factoren: de eigen agenda, de agenda van de klant en de agenda van het team. Onze diensten hebben elk hun eigen problemati­ek. Er is geen one size fits all.’

Koude winter?

Deloitte probeert er volgens Vandendrie­ssche op een positieve manier voor te zorgen dat medewerker­s af en toe op kantoor zijn. ‘We doen dat door events of teammeetin­gs te organisere­n. En we houden er rekening mee dat als het een koude winter wordt, mensen opnieuw massaal naar hier zullen komen. We zijn daarop voorbereid.’

Johan Thijs

Een aandachtsp­unt is wel erover te waken dat jonge medewerker­s kunnen leren van hun collega’s. Dat betekent dat ze moeten kunnen connectere­n met andere medewerker­s. En dus af en toe kunnen samenwerke­n. Vandendrie­ssche zegt redelijk positief te staan tegenover het systeem met thuiswerk. ‘Het geeft jonge gezinnen de flexibilit­eit om zich beter te organisere­n.’

Maar soms zien de medewerker­s het thuiswerk als een verworven recht dat ze maximaal willen kunnen blijven invullen. Een groot dienstenbe­drijf, dat anoniem wil blijven, zegt dat op gespeciali­seerde diensten zoals IT pogingen om de banden met het bedrijf opnieuw aan te halen, lastig bleken. In somgen, mige gevallen wilde men zelfs de hele week thuis kunnen blijven werken.

‘Bepaalde sectoren, zoals de banken, zagen in meer thuiswerk ook een manier van kostenbesp­aring, omdat er zo minder geld naar de gebouwen moest gaan’, zegt een bedrijfsad­viseur. Anderzijds zie je dat heel wat personeels­leden liefst op maandag, woensdag en vrijdag thuiswerke­n. ‘Daar zit zeker een stuk extra weekendgev­oel in. Het opportunis­me leeft aan beide kanten.’ De grote adviesbedr­i jven stellen vast dat werknemers af en toe opnieuw naar kantoor komen om met kameraden bij te praten of een verjaardag te vieren. BNP Paribas Fortis wijst erop dat telewerk er al voor de pandemie werd ingevoerd en zegt net als KBC dat het een blijver is. ‘Bij BNP Paribas Fortis is de algemene regel: de ene week twee dade andere week drie dagen telewerk’, zegt woordvoerd­er Hans Mariën. ‘Het is gebaseerd op vrijwillig­heid.’

De kantjes aflopen

Dat sommige medewerker­s er

mogelijk de kantjes aflopen, nemen de bedrijven erbij. En ook de zogenaamde productivi­teitswinst lijkt er niet langer te zijn. Sommige bedrijven monitoren achter de schermen wel wat hun medewerker­s uitspoken. Bijvoorbee­ld of ze aangemeld zijn en daadwerkel­ijk de klus doen die in de agenda staat.

Vandendrie­ssche zegt zich te focussen op 99,9 procent van de medewerker­s die het spel correct spelen. ‘Ik hou me niet bezig met anekdotes, ik focus op het grotere geheel.’

De bedrijven hebben momenteel ook met andere problemen te kampen dan de mogelijke nadelen van thuiswerk, zegt Hans Maertens, ceo van de werkgevers­federatie Voka. ‘Thuiswerk is niet iets waar bedrijven nu wakker van liggen. Ze hebben andere zorgen. De stijgende loonkosten, de vaste energiecon­tracten die aflopen, de inflatie die hardnekkig hoog blijft. Het is alle hens aan dek.’ Maertens wijst er nog op dat het thuiswerk meer iets is van de dienstenbe­drijven in de steden en minder van de industrie.

‘Met aangepaste begeleidin­g waken we erover dat de binding van de medewerker­s met het bedrijf blijft’

Ceo KBC Groep

 ?? Rhonald Blommestij­n ??
Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium