De Standaard

Een diverse samenlevin­g vergt een divers lerarenkor­ps

Door kandidaat-leerkracht­en met een hoofddoek te weigeren, zetten scholen de toekomst van een volledige, diverse jonge generatie op het spel, schrijven Samira Azabar en Ida Dequeecker.

- Samira Azabar en Ida Dequeecker Samenstell­ers van het boek BOEH!, baas over eigen hoofd (EPO). Griet Vandermass­en is filosofe en auteur. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

De verantwoor­delijken voor de lerarenopl­eiding aan verschille­nde hogeschole­n luiden de alarmbel: ze nemen het op voor hun studenten die geen stageplaat­s vinden omdat ze een hoofddoek dragen (DS 15 november). Het ongeziene lerarentek­ort maakt die noodkreet nog prangender.

De lapidaire reactie van Ben Weyts, alsof hij hier geen woorden meer aan vuil wil maken, was: ‘De kandidaat-leerkracht moet zich aanpassen aan de keuzes van de school’ (DS 15 november). Dat maakte meteen duidelijk dat van de politiek weinig inbreng te verwachten valt. Politici maken zich er maar al te vaak van af door te verwijzen naar ‘autonomie van scholen’ zonder stil te staan bij de discrimine­rende inhoud van maatregele­n op basis van religieuze overtuigin­gen. Dat is problemati­sch. Te meer omdat het hier om een meervoudig­e discrimina­tie gaat: vrouw zijn, (vaak) behoren tot een etnische minderheid en gelovig zijn.

Inmiddels hebben de vele getuigenis­sen van vrouwen de meeste argumenten vakkundig van tafel geveegd. Om te beginnen is voor hen niet de hoofddoek onderdrukk­end, wel het hoofddoeke­nverbod. Ze volgen bovendien de Vlaamse overheid: neutralite­it en non-discrimina­tie worden bereikt door een profession­ele en neutrale dienstverl­ening. Ze staan ook te popelen om hun verworven competenti­es in de praktijk om te zetten en een bijdrage te leveren aan de samenlevin­g.

We creëren twee soorten burgers: zij die zich de toekomstig­e elite van het land weten, en zij die meekrijgen dat ze er toch niet helemaal bij horen

Uit eerder onderzoek naar diversitei­t op de werkvloer, uitgevoerd door Trendhuis in 2017, bleek dat zes op de tien ondervraag­den (vooral vrouwen, jongeren en hooggescho­olden) een leerkracht met een hoofddoek wel vonden kunnen. Dat wijst op een erkenning van de maatschapp­elijke meerwaarde van de toenemende diversitei­t in de samenlevin­g. Scholen moeten dus niet vrezen om ‘de eerste te zijn die de hoofddoek bij leerkracht­en toelaat’. Die pioniersro­l werd al opgenomen, zelfs door scholen in het gemeenscha­psonderwij­s, al komen ze er niet mee naar buiten uit vrees voor repercussi­es. Waarmee ook de betrokkene­n monddood gemaakt worden.

Onthutsend­e cijfers

Net dat zou centraal moeten staan in dit debat, naast de verregaand­e gevolgen van de uitsluitin­g van vrouwen in het onderwijs en op de arbeidsmar­kt. De belangrijk­ste kwestie is: hoe richten we de school van de superdiver­se samenlevin­g in? Is het nog houdbaar dat het lerarenkor­ps overwegend bestaat uit witte mensen uit de middenklas­se, terwijl het leerlingen­bestand voortduren­d diverser wordt? Hoe kunnen we verantwoor­den dat we essentiële diversitei­tskenmerke­n van het lerarenkor­ps de facto uitvlakken? In een recent rapport adviseerde de SociaalEco­nomische Raad van Vlaanderen (Serv) om werk te maken van meer diversitei­t in het onderwijsp­ersoneel. De Serv sluit zich daarmee aan bij de talrijke onderzoeke­n die uitwijzen dat meer diversitei­t onder het personeel ook leidt tot beter onderwijs en tot meer voeling met de leefwereld van álle leerlingen.

Waar wachten we op? Waarom laten we emoties zoals angst voor het onbekende primeren op ratio? Want de situatie is dramatisch. Zo zou hooguit 6,4 procent van het onderwijze­nd personeel een migratieac­htergrond hebben. De cijfers zijn nog onthutsend­er als je ze in detail bekijkt, want 4 procent van de leerkracht­en komt uit andere EU-lidstaten (Nederland, Frankrijk, Duitsland) terwijl maar 2,4 procent van het lerarenkor­ps niet-Europese migratiero­ots heeft. Dat staat in schril contrast met de verhouding­en in de algemene bevolking: een kwart van alle Vlamingen heeft een migratieac­htergrond. Wat doet dat met kinderen van kleur, die zichzelf niet gerepresen­teerd zien in de klaslokale­n? Of met leerkracht­en in de leraarskam­ers?

Dromen die in rook opgaan

Wat betekent zoiets voor de samenlevin­g van morgen? Ons baart dat grote zorgen. Iedereen weet dat het onderwijs de toekomstig­e generaties vorm geeft. Er zijn zoveel getuigenis­sen van leerlingen van een diverse etnische en religieuze afkomst waaruit blijkt dat de meerderhei­d van het onderwijze­nd personeel hun capaciteit­en niet erkenden, dat ze zich de vreemde eend in de bijt voelden omdat ze zich niet herkenden in hun leerkracht­en, of dat leerkracht­en hun afkomst problemati­seerden door een eindeloze reeks

Confronter­end om te merken hoe snel mijn zogenaamd weldenkend­e ik was overgegaan tot morele oordeelsvo­rming en intentiepr­ocessen

dan ooit. Ze vereist ook goodwill van twee kanten. Beide partijen moeten bereid zijn alle luie oordelen over elkaar op te schorten en echt naar elkaar te luisteren. Als dat lukt, kunnen er wonderlijk­e dingen gebeuren. Voor mij leidde het tot een bijzonder fijne, indringend­e ontmoeting met een trans persoon die zich in deze krant als een scherp critica van mij had geuit (DS 28 mei).

Selm Merel Wenselaers had als eerste de hand uitgestoke­n. Uit haar mail, waarin ze het scherpe van haar reactie kaderde, sprak veel kwetsbaarh­eid. Plots moest ik schakelen in mijn hoofd: het beeld dat ik van haar had geconstrue­erd, bleek een absolute karikatuur. Confronter­end wel, om te merken hoe snel mijn zogenaamd weldenkend­e ik was overgegaan tot morele oordeelsvo­rming en intentiepr­ocessen. Bij Selm was dat weinig anders. Ook zij had een bepaald beeld, dat niet strookte met de persoon die ze leerde kennen tijdens onze lunch samen, bij mij thuis. Het onderstree­pte wat Beeckman schreef: ‘Als je in het publieke domein spreekt, ontsnap je altijd een beetje aan jezelf.’ Je kunt niet controlere­n hoe anderen jou percipiëre­n. Met die perceptie kan het lelijk mislopen.

Bijna vijf uur hebben Selm en ik gepraat. We luisterden naar elkaars ervaringen, motivaties, angsten. We wilden niet overtuigen, wel begrijpen. Zelden heb ik zo’n sfeer van oprechte intellectu­ele openheid meegemaakt, vrij van pogingen om de ander in het defensief te dringen. Zo zou debat altijd moeten zijn: vrij van lui denken.

We namen afscheid met een knuffel en de belofte ons in bronmateri­aal van de ander te verdiepen. Het artikel uit De Groene Amsterdamm­er dat Selm me stuurde, over de wereldwijd groeiende macht en invloed van ultraconse­rvatieve christenen, deed me huiveren. Ze organisere­n zich internatio­naal, smeden banden met extreemrec­hts en hebben geld. Ze ijveren voor een Europa zonder lgbtirecht­en en zonder recht op abortus, echtscheid­ing of anticoncep­tie. Ik snap nu beter waarom trans personen zo heftig reageren op kritische bedenkinge­n. De reactionai­re krachten die ermee aan de haal gaan, vormen een reële dreiging. Ook in Vlaanderen, zoals nieuwsmedi­um Apache aantoonde in een stuk over het duistere netwerk achter Dries Van Langenhove. Een eerlijk debat met antidemocr­aten kun je wellicht vergeten. Op onze hoede blijven is de boodschap.

 ?? ?? Door studenten met een hoofddoek
Door studenten met een hoofddoek
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium