De Standaard

Geef fossiele bedrijven geen miljarden schadeverg­oeding voor

- Hans van Scharen Onderzoeke­r bij Corporate Europe Observator­y.

KLIMAATBEL­EID België moet stante pede uit het vermaledij­de Energy Charter Treaty stappen, vindt Hans van Scharen.

Terwijl het op de COP27 in Egypte vooral gaat om de twee G’s – geld en gas – zijn er belangrijk­e ontwikkeli­ngen omtrent het Energy Charter Treaty (ECT), in deze krant terecht ‘een perverse fossiele gijzeling’ genoemd (DS 24 juni). Als er een betekenisv­olle stap is die Europese landen kunnen doen, dan is het wel uit dat verdrag stappen. Veel EU-landen deden dat al, maar waar blijft België?

Het ECT telt nog altijd ruim vijftig leden (waaronder de EU) en werd na de implosie van de Sovjet-Unie opgericht ter beschermin­g van investerin­gen in fossiele energie. Het ECT is incompatib­el met de klimaaturg­entie, vastgelegd in het akkoord van Parijs, en met wat het IPCC vraagt: ‘Laat het gros van de voorraad fossiele brandstoff­en in de grond en zet in op hernieuwba­re energie’.

Maar overheden die kolen uitfaseren, de gaswinning stopzetten of nieuwe oliepijpli­jnen schrappen, lopen onder het ECT het risico met miljardenc­laims om de oren te worden geslagen. Dankzij het ECT kunnen energie-investeerd­ers schadeverg­oedingen eisen van overheden die de euvele moed hebben om klimaatbel­eid te voeren dat negatief uitpakt voor hun winsten. Volgens het ECT lopen er momenteel 150 zaken.

Zo kreeg het Britse olie- en gasbedrijf Rockhopper 250 miljoen euro schadeverg­oeding van Italië toen dat land besloot geen vergunning­en meer te verstrekke­n om naar olie te boren. De energiecon­cerns Uniper en RWE klaagden Nederland aan omdat het kolen wil uitfaseren. Zulke miljardenc­laims worden behandeld buiten bestaande rechtbanke­n om, in schimmige tribunalen die bestaan uit drie private juristen.

De openstaand­e ECT-claims bedragen in totaal minstens 28 miljard dollar. Wellicht is het veel meer, want in maar de helft van de 52 zaken is bekend wat er is betaald. Het zijn gigantisch bedragen, die overheden afschrikke­n om doortasten­d klimaatbel­eid te voeren.

De ECT-waanzin is al jaren bekend, maar de politiek reageert tergend traag, ondanks de klimaaturg­entie. In 2018 al publiceerd­e lobbywaakh­ond Corporate Europe Obser vator y (CEO) samen met Transnatio­nal Institute (TNI) een eerste diepgaande analyse over het ECT waarin de onderzoeke­rs waarschuwd­en dat het verdrag destijds ‘zonder noemenswaa­rdig publiek debat als een obscure internatio­nale overeenkom­st van kracht werd’ en ‘bedrijven enorme bevoegdhed­en geeft (…), wat de overgang van fossiele naar hernieuwba­re energie kan belemmeren’.

Rijkelijk laat

Sindsdien keerden honderden wetenschap­pers, inclusief het IPCC, maatschapp­elijke organisati­es en het Europees Parlement zich tegen dat verdrag. Begin september 2021 stelde een arrest van het Europese Hof van Justitie dat het ECT de autonomie van de rechtspraa­k in de EU aantast en dus niet kan worden gebruikt in rechtszake­n tussen landen en bedrijven binnen de EU.

Zelfs de Europese Commissie erkende dat het ECT niet ‘fit for purpose’ was in tijden van klimaatcri­sis, maar zette in op ‘een moderniser­ing’ van het verdrag. Na jaren van overleg ligt er nu een voorstel op tafel.

Maar als er dus één klimaatbes­luit is dat Europese landen snel kunnen nemen, dan is het uit dat vermaledij­de ECT stappen. Tot nog toe kondigden zeven Europese landen (71 procent van de bevolking van de EU) aan dat ze dat zullen doen: Nederland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje en Slovenië en afgelopen weekend ook Duitsland. Waar blijft België?

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) zei dat ons land eruit moet stappen (DS 25 oktober). ‘Ik ben

bezorgd over de terugkeer van fossiele

Fossiele bedrijven kunnen nog tot 2040 landen blijven aanklagen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium