De Standaard

Klimaatbel­eid

-

brandstoff­en. De oorlog mag ons niet doen vergeten dat we ons ertoe verbonden hebben onze CO2-uitstoot te vermindere­n.’ Dat is geen quote van Khattabi, maar van de Franse president Emmanuel Macron, toen hij de uitstap van Frankrijk aankondigd­e.

Vanuit de COP27 in Egypte liet nu ook minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) – rijkelijk laat – weten dat België uit het ECT moet stappen, maar dat ‘de Vlaamse regering de uitstap tegenhoudt’. Een woordvoerd­er van minister-president Jan Jambon (N-VA) bevestigde aan de VRT dat er coördinati­evergaderi­ngen zijn geweest, maar dat er nog geen overeenste­mming over het gemodernis­eerde ECT-verdrag is en dat ‘de vraag om er helemaal uit te stappen, ook niet is besproken’. Merkwaardi­g: hebben de groenen dat niet op de agenda gezet?

Vlaamse realisten

Doordat de N-VA blijft volharden in een ‘realistisc­h klimaatbel­eid’ en elke verdere Belgische ambitie blokkeert, hoeft het niet te verbazen dat de Vlaamse regering zegt op de lijn van de Europese Commissie te zitten, zijnde een voorstande­r van ‘de moderniser­ing van het verdrag’. Die moderniser­ing betekent wel dat fossiele bedrijven nog tot 2040 landen kunnen aanklagen. Blijkbaar vinden christende­mocraten en liberalen dat dan ook oké? Die zogenaamde vernieuwin­g staat gelijk aan greenwashi­ng en zal effectief klimaatbel­eid blijven frustreren. Men gebruikt ook allerlei mythes en dubieuze chantage.

De EU staat onder druk om tot een gemeenscha­ppelijk standpunt te komen in de aanloop naar een bijeenkoms­t in Mongolië op 22 november, waar de leden van het ECT beslissen over het lot van de gemodernis­eerde tekst. Volgens de Amerikaans­e nieuwssite Politico zullen de Europese ambassadeu­rs vandaag stemmen over de houding van de lidstaten over die moderniser­ing van het ECT. Dankzij de matte houding van alle Vlaamse partijen zou België zich onthouden.

Hoe je het draait of keert: de ECTexit is het enige politieke en moreel verantwoor­de standpunt. Als je klimaatver­andering een urgent probleem vindt, natuurlijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium