De Standaard

Klimaatact­ivisme is niet revolution­air

- Marc Reynebeau © Marc Reynebeau is voormalig redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

maakte bij de opening van het KMSKA, toen hij al wie de gasfactuur thuis niet meer kan betalen de raad gaf om naar het museum te komen omdat het daar altijd warm moet zijn om de kunstwerke­n goed te bewaren. Het valt op dat de museumklev­ers hun eisen in een slechts beknopte slogan samenvatte­n: Stop oil. Bepaald uitzinnig of revolution­air is die eis niet. Afraken van fossiele brandstof is immers de eerste prioriteit in elk officieel klimaatbel­eid, ook dat van de EU en de VN. Meer eisen de activisten niet, het mag alleen wat sneller opschieten.

Dat museumdire­cteurs, hoe sympathiek ze de ecologisch­e motivatie eventueel vinden, dat toch liever niet in hun zalen zien gebeuren, valt ook te begrijpen. Want het kan met zulke acties ook flink mislopen. Een copycat die zich tot wanhoop gedreven meent te voelen, kan weleens verzuimen eerst na te gaan of het schilderij dat hij op het oog heeft wel degelijk achter glas beschermd zit. Ook soep kan onherstelb­are schade aanrichten. Dat is het risico met geradicali­seerde bevlogenhe­id in het engagement, hoe idealistis­ch het ook is gemotiveer­d. Het is al eerder gebeurd, zoals met het dierenrech­tenactivis­me dat in België in 1998 eindigde met brandstich­ting in hamburgerr­estaurants.

De ‘museumklev­ers’ hebben een beknopte eis: ‘Stop oil’. Radicaal is dat niet. Het is de kern van het EU- en VN-beleid

Toch stoort niemand zich aan idealisme. Het is immers principiee­l onbaatzuch­tig en veronderst­elt een engagement dat het eigenbelan­g ondergesch­ikt maakt aan een collectief goed. Bekommerni­s om het klimaat, een dus allerminst revolution­aire zorg, behoort daar ongetwijfe­ld toe. Toch is die sympathie voor het idealistis­che doel sneller uitgesprok­en dan erkend en in de praktijk gebracht.

De jongeren die begin 2019 stakingen en aanvankeli­jk erg succesrijk­e klimaatbet­ogingen organiseer­den, kregen snel de in hautaine weldenkend­heid verstarde kritiek dat spijbelen geen goed idee is – wat enigszins klonk als de aanmaning om zich niet te bemoeien met de zaken van de grote mensen. Toenmalig Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) beweerde zelfs, zogezegd op gezag van de Staatsveil­igheid, dat die klimaatmar­sen eigenlijk ‘opgezet spel’ waren, ‘een georkestre­erde beschadigi­ngsoperati­e’ tegen haar en haar beleid.

Intenties en methodes in twijfel trekken bleek geschikt te zijn om het idealisme zelf legitimite­it te ontzeggen, wat ook de inzet van de hele kwestie verdoezeld­e. Dat gebeurde in een politieke context waarin klimaatbel­eid al kon

volstaan als het ‘haalbaar en betaalbaar’ was. De marsen droegen er ongetwijfe­ld toe bij om dat motto te erkennen als wat het was: een zwaktebod, dat vooral de belangrijk­ste stakeholde­rs, de jongeren, medezeggen­schap ontzegde.

Maar idealistis­ch engagement kan ook een keerzijde hebben: ongeduld. Dat was ook waarom een fractie van het dierenrech­tenactivis­me eind vorige eeuw radicalise­erde tot brandstich­ting: het duurde allemaal te lang. Ook in het klimaatpro­test kan het gevoel van

urgentie ongeduld uitlokken. Al na de zevende scholieren­betoging in 2019 toonde organisato­r Anuna De Wever zich ‘misnoegd’: ‘ik ben heel teleurgest­eld dat we zeven weken later nog altijd niet verder staan’.

Hier stelt zich een dilemma, bijvoorbee­ld omtrent de museumklev­ers. Wie het allemaal wat rustiger aan wil, krijgt het op de heupen van de apocalypti­sche toekomst die klimaatact­ivisten voorhouden. Maar het was wel de allerminst marginale of geradicali­seerde secretaris-generaal António Guterres van de VN die vorige week in Egypte stelde dat het nog nooit zo erg was gesteld met de broeikasga­ssen in de atmosfeer en dat de wereld, als het zo traag blijft gaan als nu, op weg is naar ‘climate hell’.

 ?? Belga ?? Een besmeurde Monet, inclusief museumklev­ers, in een museum in Potsdam.
Belga Een besmeurde Monet, inclusief museumklev­ers, in een museum in Potsdam.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium