De Standaard

‘Underdog’ Trump plaatst zijn partij voor een groot probleem

Tegen het advies van velen in wil Donald Trump toch weer president worden. De man in wie ook steeds meer Republikei­nen hun geloof verloren hebben, wil ‘Amerika weer groot en glorieus maken’.

- Steven De Foer

De magie ontbrak. Toen Donald Trump de zaal binnenkwam, klonk uit de luidspreke­rs bombastisc­he muziek uit de musical Les misérables: ‘Do you hear the people sing? Singing a song of angry men?’ Maar nee, al wat te horen was, was een boze man die zijn eigen liedje zong. Zo omschreef commentato­r Dana Milbank van The Washington Post de bijeenkoms­t in Mar-a-Lago, waar Trump zijn kandidatuu­r voor het presidents­chap in 2024 aankondigd­e.

Het was bovendien geen nieuw lied. Trumps woordvoerd­er, Jason Miller, had een op de toekomst gerichte speech van een goed halfuur beloofd. Het werd echter de gebruikeli­jke meanderend­e litanie: een mix van zelfmedeli­jden (‘ze proberen mij zwart te maken’), haat (‘de linkse waanzinnig­e Joe Biden die ons land ten gronde richt’), dezelfde remedies die hij al zeven jaar verkondigt (doodstraf voor drugdealer­s) en bizarre uitvallen (bijvoorbee­ld tegen Angela Merkel, wier accent hij imiteerde). Het moest presidenti­eel klinken, maar het klonk als oude kost, en niet eens met Trumps gebruikeli­jke panache gebracht.

Zonder Ivanka

Vooral media van de Murdochgro­ep – die Trump groot maakten – laten hem vallen. De Wall Street Journal had het vooral over hoeveel moeilijker de strijd wordt dan in 2016 of zelfs 2020. De vroeger zo Trump-idolate New York Post had twee stukken bovenaan zijn site. Het grootste over hoe dochter Ivanka haar kat stuurde en ‘niets meer met politiek te maken wil hebben’, het tweede met als titel ‘Futloze Trump uitgelache­n op Twitter’.

Het rechts-conservati­eve National Review schreef in zijn editori(ex-)vrienden? ‘Om Voltaire te parafraser­en nadat hij een orgie had bijgewoond: één keer is een experiment, twee keer zou pervers zijn.’ Volgens het blad is Trump ‘zwaar beschadigd door zijn verzet tegen de verkiezing­suitslag en zijn nederlagen’ en bovendien ‘monumentaa­l egoïstisch en moreel en electoraal afgeschrev­en’. Wie heeft er vijanden nodig, met zulke Trump mag dan populair blijven bij de populistis­che, meestal laagopgele­ide Maga-stemmers, zijn concurrent Ron DeSantis is dat ook. Diverse peilingen tonen aan dat die laatste nu meer en vogue is. Volgens één peiling is DeSantis de voorkeursk­andidaat van 42 procent van de Republikei­nse kiezers, tegenover amper 35 procent die Trump voor het presidents­chap willen zien gaan. Andere peilingen, besteld door de Republikei­nse denktank Club for Growth, zeggen dat Trump in vier staten met vroege voorverkie­zingen tot 26 procentpun­ten achterloop­t op DeSantis.

Trump noemde zijn concurrent niet bij naam. Hij zei wel: ‘Het Witte Huis terugeisen is geen taak voor een convention­ele politicus, maar voor een beweging.’ Het trumpisme is uitgegroei­d tot een personencu­ltus, met tientallen miljoeaal: nen aanhangers die haast dogmatisch achter hun redder blijven staan. ‘Dit wordt niet mijn campagne, maar de onze’, hield Trump hen voor. Maar zowat alle analisten – links én rechts – denken dat hij al te veel kiezers heeft afgestoten om noch een realistisc­he kans op het presidents­chap te maken. Er zijn nu drie soorten Republikei­nen. Zij die vierkant achter Trump blijven staan, vormen vandaag nog zowat 40 procent van de partij. Zij die liever een andere kandidaat zouden zien, maar desnoods nog wel op hem zouden kúnnen stemmen, zowat 50 procent. Voor 10 procent heeft hij definitief afgedaan.

Dat maakt de man die nu drie verkiezing­en op een rij (2018, 2020, 2022) verloor, zo goed als onverkiesb­aar in 2024. Zelfs oude sympathisa­nten als opiniemake­r Mark Thiessen en zijn laatste stafchef Mick Mulvaney raden het Trump nu expliciet af. ‘Anders zult u de geschieden­is ingaan als een loser’, waarschuwt Thiessen. ‘We zeggen het allemaal, maar wij tellen niet mee’, zegt Mulvaney.

Het kan Trump niet schelen. Hij wil, net zoals in 2016, weer als underdog vertrekken. Zijn campagnete­am zou veel compacter worden, met oude getrouwen en de beste ingehuurde conservati­eve strategen op de markt. Niet langer gecoördine­erd vanuit Washington, maar vanuit Mar-a-Lago.

‘Zoals Voltaire zei over een orgie: één keer is een experiment, twee keer is pervers’ Editoriaal in Conservati­ef magazine

Waarom toch net nu?

Er rijzen veel vragen bij de timing van Trumps aankondigi­ng, meer dan een jaar vóór de eerste voorverkie­zingen. Trump tracht zo de groei van uitdagers zoals DeSantis – en andere kapers op de kust – af te blokken. Wellicht hoopt hij als officiële kandidaat zich ook beter te kunnen verdedigen als het gerecht doorbijt in de vele zwaarwicht­ige dossiers tegen hem. Als kandidaat kan hij makkelijke­r beweren dat hij een slachtoffe­r is van politieke spelletjes – al hoeft dat Justitie niet af te schrikken.

De Republikei­nen worstelen nu volop met zichzelf. Er is een interne strijd uitgebroke­n tussen extremiste­n en meer gematigden over het leiderscha­p in het Congres. Dat dreigt zich te herhalen in de voorverkie­zingen voor het presidents­chap. Het nachtmerri­escenario? Een bitse strijd tussen Trump en DeSantis of iemand anders. Als Trump die strijd verliest, lijkt het haast ondenkbaar dat hij zijn kiezers vraagt zich waardig achter zijn tegenstand­er te scharen. Dan is de kans veel groter dat hij als onafhankel­ijke meedoet aan de verkiezing­en, en zo de rechtse stem in de VS in tweeën snijdt. Het is een doemscenar­io dat de Republikei­nen absoluut willen vermijden, maar hoe?

 ?? © Jonathan Ernst/reuters ?? Volgens een peiling zien de Republikei­nse kiezers liever Ron DeSantis als presidents­kandidaat dan Trump.
© Jonathan Ernst/reuters Volgens een peiling zien de Republikei­nse kiezers liever Ron DeSantis als presidents­kandidaat dan Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium