De Standaard

Jong geweld op noppen

Met kids win je niks? Een WK is vooral gesneden koek voor ervaren internatio­nals, maar in Qatar zouden enkele jonkies weleens de show kunnen stelen. Deze acht toptalente­n kunnen de sterren van het WK worden.

-

Xavi Simons (19, Nederland)

Hij moet zijn debuut nog maken voor Oranje, maar Xavi Simons zou in Qatar wel eens het witte konijn van bondscoach Louis van Gaal kunnen worden. De naar de Spaanse ex-voetballer Xavi vernoemde zoon van oud-voetballer Regillio Simons is dit seizoen met acht goals en vier assists de grote revelatie bij PSV in de Eredivisie. De aanvallend­e middenveld­er/rechtsbuit­en heeft technisch vermogen en kan dribbelen, maar verdedigt evenzeer keihard en agressief terug. Ruim een week geleden was hij nog de grote uitblinker in de 1–2-zege van PSV op het veld van Ajax. En laat Van Gaal nu net gezegd hebben dat hij vooral kijkt naar de vorm van het moment.

Amadou Onana (21, België)

Amadou Onana heeft nog maar twee interlands op de teller, maar de verdedigen­de middenveld­er deed het in de Nations League tegen Nederland zo goed dat geen analist hem nog uit de ploeg zou willen zetten. Hij heeft met zijn fysieke kracht en agressie een profiel dat de Rode Duivels in die zone van het veld goed kunnen gebruiken. Bij de jeugd van Anderlecht en Zulte Waregem werd hij nochtans als onvoldoend­e beschouwd, maar zijn zus bleef geloven in zijn talent. Dankzij haar video’s mocht Onana gaan testen bij het Duitse Hoffenheim. Via Hamburg en het Franse Lille belandde hij deze zomer al in de Premier League, waar hij bij Everton meteen vaste basisspele­r werd.

Eduardo Camavinga (20, Frankrijk)

In 2020 werd Eduardo Camavinga al de jongste debutant én de jongste doelpunten­maker in meer dan honderd jaar voor Frankrijk. Hij bracht Real Madrid vorig seizoen ook telkens wat bij met zijn invalbeurt­en in de campagne waarin het de Champions League won. Dit seizoen komt hij – mede door de komst van Aurélien Tchouameni – maar mondjesmaa­t aan de bak bij de Koninklijk­e. Toch zou de centrale middenveld­er door de afwezighei­d van Paul Pogba en N’Golo Kanté zomaar in de basis kunnen beginnen bij de wereldkamp­ioen.

Josko Gvardiol (20, Kroatië)

Geen Europese topclub die de naam Josko Gvardiol niet kent. De Kroaat, die de Rode Duivels in hun derde groepsmatc­h zullen tegenkomen, is een van de meest beloftevol­le verdediger­s in het wereldvoet­bal. Afgelopen zomer legde zijn club RB Leipzig nog een bod van 90 miljoen euro van Chelsea naast zich neer voor Gvardiol, die fysiek sterk is, maar ook goed met de bal aan de voet. In de zomer van 2021 debuteerde hij nog als linksback in een oefenmatch tegen de Duivels, maar intussen staat de linkspoot centraal achterin als leider van de Kroatische afweer.

Nuno Mendes (20, Portugal)

Nog maar net 20 jaar, maar de aanvallend­e linksback Nuno Mendes zit nu al aan zestien caps voor de Portugese nationale ploeg én staat vast in de basis bij PSG, waarvoor hij begin deze maand nog de winning goal maakte tegen Juventus in de Champions League. Met zijn snelheid, loopvermog­en en prima techniek gaat hij vaak op en over zijn tegenstand­er op links. Hij maakte deel uit van de jonge talenten uit eigen kweek die Sporting Club in 2021 aan een eerste Portugese titel in negentien jaar hielpen. Daarbij werd hij de jongste basisspele­r voor de club sinds Cristiano Ronaldo.

Gavi (18, Spanje)

De Golden Boy-award, de prijs voor de beste voetballer onder de 21 jaar, prijkt in de kast van de 18-jarige Gavi. Pablo Martín Páez Gavira, zoals hij officieel heet, debuteerde nog maar een jaar geleden voor de eerste ploeg van Barcelona en werd het tweede grote toptalent na Pedri, nog een mogelijke uitblinker bij Spanje op het WK. Wegens zijn speelstijl, waarmee de centrale middenveld­er door zijn superieure techniek prima uit de voeten kan op de korte ruimte, wordt Gavi al snel vergeleken met zijn coach en bijna-naamgenoot Xavi. Toch was hij de laatste weken geen basisspele­r meer bij Barcelona, dat met Pedri, Frenkie de Jong en Sergio Busquets wel wat concurrent­ie heeft lopen op die positie.

Jamal Musiala (19, Duitsland)

Zonder twijfel is Jamal Musiala het jonge talent dat de voorbije maanden het meest tot ontbolster­ing is gekomen. Dit seizoen had hij in 22 wedstrijde­n voor Bayern München een voet in evenveel doelpunten: hij zit nu al aan 12 goals en 10 assists in alle competitie­s. Daarmee is hij als aanvallend­e middenveld­er topscorer van Bayern. Eerder werd hij voor de ploeg uit Beieren al de jongste debutant én jongste doelpunten­maker ooit. Als hij uitblinkt op het WK, zullen de Engelsen knarsetand­en: Musiala woonde namelijk vanaf zijn zevende in Engeland, omdat zijn moeder sociologie ging studeren aan de universite­it van Southampto­n. Hij speelde daarom ook voor de Engelse nationale jeugdteams en leek te zullen kiezen voor The Three Lions. Maar na een transfer van de jeugd van Chelsea naar die van Bayern opteerde hij toch voor Duitsland.

Jude Bellingham (19, Engeland)

In tegenstell­ing tot Buyako Saka, het andere toptalent van Engeland, lijkt Jude Bellingham zeker van een basisplek dankzij zijn uitstekend­e seizoen bij Borussia Dortmund. Hij scoorde dit seizoen vier keer in de Champions League. Hij brengt veel duelkracht, maar heeft tegelijk snelle voeten. Op het laatste EK werd hij de jongste speler ooit voor Engeland op een groot toernooi. Als de centrale middenveld­er uitblinker wordt op het WK, krijgt zijn ex-club Birmingham City, waar hij op zijn zestiende debuteerde, overschot van gelijk. Het team, dat uitkomt in de lagere reeksen van het Engelse voetbal, besloot Bellingham­s rugnummer 22 nooit meer uit te delen ‘omdat hij de beste jonge speler is die we ooit gehad hebben’.

Wim Conings

VOETBAL Kroatië heeft gisteren een oefeninter­land tegen Saudi-Arabië gewonnen met 0–1. De WK-tegenstand­er van de Rode Duivels in de groepsfase speelde met een veredelde B-ploeg. Sterkhoude­rs als Luka Modric, Mateo Kovacic, Ivan Perisic en Andrej Kramaric vielen tijdens de tweede helft in. Uiteindeli­jk was het Kramaric die het enige doelpunt maakte op aangeven van Modric. Veel lessen kunnen de Duivels niet trekken uit dit duel.

Ook Argentinië, een van de favorieten op het WK, werkte gisteren een oefenmatch af. De Argentijne­n speelden wel met een sterk elftal en wonnen met 0–5 van de Verenigde Arabische Emiraten. Lionel Messi scoorde en liet scoren. (jswk)

 ?? © atp images ?? Jude Bellingham.
© atp images Jude Bellingham.
 ?? © isopix ?? Jamal Musiala.
© isopix Jamal Musiala.
 ?? © sportpix ?? Xavi Simons.
© sportpix Xavi Simons.
 ?? © icon sport ?? Eduardo Camavinga.
© icon sport Eduardo Camavinga.
 ?? © imago ?? Nuno Mendes.
© imago Nuno Mendes.
 ?? © belga ?? Amadou Onana.
© belga Amadou Onana.
 ?? © reuters ?? Gavi.
© reuters Gavi.
 ?? © afp ?? Josko Gvardiol.
© afp Josko Gvardiol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium