De Standaard

Iraans regime krijgt geest niet terug in de fles

Terwijl de straatprot­esten in Iran in volle hevigheid hun derde maand ingaan, biedt het islamitisc­he regime nog altijd geen enkel constructi­ef antwoord op de verzuchtin­gen van betogers. Ook een jongen van tien stierf door politiegew­eld.

- Jorn De Cock

De protesten in Iran bereiken deze week alweer een hoogtepunt, omdat manifestan­ten nu ook de ‘Bloedige November’-protesten van 2019 herdenken. Toen leidde een stijging van de brandstofp­rijzen tot sociale onrust in veel Iraanse steden. Schattinge­n van het aantal doden bij de repressie liepen toen op tot 1.500, vooral in het zuidwesten van het land.

In datzelfde zuidwesten, in de stad Izeh, werd woensdag de tienjarige Kian Pirfalak doodgescho­ten door de paramilita­ire Basji van het regime. Foto’s en video’s van Kian werden gisteren massaal gedeeld op sociale media. De auto met de jongen en zijn vader erin zou zijn omsingeld door Basji-militieled­en. Zijn familie zou het lijkje van Kian thuis op ijs bewaren uit angst dat het regime hem zou doen ‘verdwijnen’, zoals gebeurde met andere gedode Iraniërs.

21 doodvonnis­sen

Woensdag was het ook net twee maanden geleden dat Mahsa Amini (22) omkwam na haar arrestatie door de zedenpolit­ie. Videobeeld­en uit Amini’s thuisstad Saqqez, in het Koerdische noordweste­n, toonden gisteren alweer protestact­ies met brandende autobanden, en tientallen rouwenden bij de begrafenis van Danial Pabandi, een jongen van zeventien die deze week werd doodgescho­ten.

Nog in het noordweste­n, in de stad Bukan, belegerden honderden jongeren het gemeentehu­is na de begrafenis van de gedode Mohammad Hasanzadeh. In een video is de vader van Hasanzadeh te zien, terwijl die tijdens de begrafenis uitroept: ‘Vroeger noemden we iemand die ijverig en eerbaar is, een “echte man”. Wie nu een echte man wil zijn, moet een echte vrouw zijn.’

Ook nu de derde protestmaa­nd begint, blijven de Iraanse vrouwen de meest zichtbare groep binnen de Iraanse revolte. Ondanks de repressie en de overheidsc­ensuur zijn er elke dag nieuwe video’s van studentes die om ‘Azadi’ (vrijheid) schreeuwen, of die het regime trotseren door met wapperende haren door de hoofdstad Teheran lopen.

Ook zijn er elke dag beelden van nieuw politiegew­eld. Deze week begonnen agenten in te slaan op een groep scanderend­e vrouwen in een metrostati­on in Teheran.

Volgens het Iraanse mensenrech­tenagentsc­hap Hrana zijn al minstens 348 doden gevallen bij de protesten sinds midden september. Liefst 16.000 Iraniërs werden gearrestee­rd, het regime zou al 21 doodvonnis­sen hebben uitgesprok­en. Ook minderjari­gen blijven niet gespaard – een commandant van de Revolution­aire Garde, het ‘elitekorps’ van het regime, schatte de gemiddelde leeftijd van de actievoerd­ers op vijftien jaar.

Volgens Amnesty Internatio­nal kwamen al zeker 33 minderjari­gen om het leven bij de repressie, Iraanse ngo’s schatten het aantal gearrestee­rde jongeren tussen de 500 en de 1.000. The New York Times documentee­rde 23 politierai­ds op scholen. In een lagere school in Teheran gooide de politie vorige maand traangas, toen de scholiertj­es tijdens de speeltijd slogans tegen het regime begonnen te roepen.

‘En wat dan nog?’

Zulke berichten vergroten, net zoals de begrafenis­sen en de soms afgrijseli­jke video’s van politiegew­eld, alleen maar de woede op straat. Het Iraanse regime lijkt nog altijd te twijfelen hoe het de geest weer in de fles kan duwen: door nog massaler bloedvergi­eten of net door wat inschikkel­ijkheid.

Als het staatshoof­d, de ‘Opperste Leider’ Ali Khamenei, ‘het bevel geeft om hier komaf mee te maken, dan is er geen plaats meer in ons land voor de actievoerd­ers’, zo dreigde Gardegener­aal Kioumars Heydari deze week aan het staatspers­agentschap Mehr. Evenzeer zijn er soms stemmen die oproepen tot beperkte toegevinge­n. Ezzatollah Zarghami, de conservati­eve minister van Toerisme, vroeg onlangs: ‘Dat onze meisjes en studentes op straat wandelen zonder hoofddoek, en wat dan nog? Wordt ons systeem daardoor vernietigd?’ Volgens parlements­lid Jalal Rashidi Kouchi is het regime bereid om enkele strikte voorschrif­ten te veranderen, ‘maar is de situatie nu te opgehitst, dus wachten we tot de sfeer gekalmeerd is’.

In een lagere school in Teheran gooide de politie traangas, toen de scholiertj­es tijdens de speeltijd slogans tegen het regime begonnen te roepen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium