De Standaard

Oekraïners berichten over folterkame­rs in Cherson

-

OORLOG OEKRAïNE Na de bevrijding van Cherson komen getuigenis­sen boven van mensen die werden gefolterd in Russische detentiece­ntra. Oekraïense teams onderzoeke­n wat zij omschrijve­n als folterkame­rs. Voor de invasie van Rusland in Oekraïne was Anzhela een tvpresenta­trice. Na drie maanden bezetting door het Russische leger in Cherson vielen gewapende mannen binnen bij haar thuis. Ze staken haar hoofd in een zak en namen haar mee naar een politiekan­toor, dat ze hadden omgebouwd tot een folterkame­r. ‘Op de derde verdieping werden mannen geslagen’, vertelt ze aan de BBC. ‘Wanneer iemand werd gefolterd met elektricit­eit, hoorde je het verschil. Mannen schreeuwde­n hun pijn uit.’

Wat ze niet wist, is dat haar partner, Oleksandr Maksimenko, in datzelfde politiegeb­ouw werd vastgehoud­en. De 69-jarige man deelde een kamer met vijftien andere mannen, die werden geslagen en gefolterd. Sommigen werden geëlektroc­uteerd. ‘Eén man werd na een ondervragi­ng naar de cel teruggebra­cht met een zwarte tong. Die was zo gezwollen dat hij niet in zijn mond kon blijven.’

Buiten als lijken

Het zijn enkele van de getuigenis­sen die bovenkomen nu het Oekraiense leger Cherson heeft bevrijd. Oekraïne zegt dat het 63 lijken heeft gevonden van Oekraïense burgers met tekenen van foltering. Er zouden elf illegale gevangenis­sen en vier folterkame­rs zijn aangetroff­en in Cherson. Meer dan 700 mensen zijn vermist. Zij zijn mogelijk gedood of ontvoerd naar gebieden die nog bezet zijn door Rusland, of naar Rusland zelf.

De bevindinge­n zijn tot nu toe gedaan door Oekraïense onderzoeke­rs, en nog niet bevestigd door internatio­nale instanties. Rusland ontkent dat er sinds de invasie oorlogsmis­daden gebeurden. Maar behalve BBC kon ook The Guardian getuigenis­sen verzamelen bij een voormalige jeugdgevan­genis in Cherson, die door Russische soldaten werd gebruikt als gevangenis voor mensen die ervan werden verdacht partizanen te zijn.

Drie buren en twee winkeliers uit de buurt vertellen dat ze zagen hoe mensen naar binnen werden gebracht met een zak over hun hoofd en naar buiten kwamen als lijken.

Zhenia Dremo belandde er omdat hij bij een controle geen sigaretten kon overhandig­en aan Russische soldaten. ‘Ze sloegen me maar een beetje, ik had geluk’, zegt hij. Hij vertelt hoe Russische soldaten bij iemand anders elektrisch­e kabels aan zijn geslachtso­rganen bevestigde­n. ‘Twee uur lang hoorde ik hem schreeuwen.’ (js)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium