De Standaard

Begrotings­blunder zal premier De Croo blijven achtervolg­en

- Christof Vanschoubr­oek

De oppositiep­artijen zullen met argusogen toekijken of de begroting volgend jaar toch niet verder in het rood gaat door een lagere btw op energie, zeker nadat de premier heeft gezegd dat dat een budgetneut­rale hervorming moet zijn.

‘Ik betreur dat er een materiële vergissing is gemaakt’, zei premier Alexander De Croo donderdag in de Kamer in aanwezighe­id van staatssecr­etaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). ‘We zullen maken dat het niet meer gebeurt’. Zo trok hij – althans voorlopig – een streep onder de begrotings­blunder die Open VLD sinds maandag achtervolg­t. Ter herinnerin­g: hoewel het partijgeno­ten zijn, werd De Bleeker dinsdag hard teruggeflo­ten door De Croo. N-VA had erop gewezen dat ze pessimisti­schere begrotings­cijfers bezorgde aan het parlement (35 miljard) dan aan de Europese Commissie (33,5 miljard).

De Bleeker had in de begrotings­cijfers voor volgend jaar de volledige kostprijs voor een permanent lagere btw op energie – goed voor 1,3 miljard euro – doorgereke­nd, maar geen rekening gehouden met mogelijk hogere accijnzen. De deal in de regering is dat die btw-verlaging alleen permanent wordt als ze tegelijker­tijd gecompense­erd wordt door hogere accijnzen. De beslissing wanneer en hoe dat precies moet gebeuren, wordt pas in de loop van volgend jaar genomen. De Croo, gesteund door zijn vicepremie­rs, vond het dan ook voorbarig om nu al een cijfer in de begroting in te schrijven. Simpelweg omdat er vandaag nog geen cijfer op te plakken valt.

De Bleeker zelf sprak donderdaga­vond in de commissie Financiën nog van ’verwarring die was ontstaan, waardoor een fout werd gemaakt’, en gaf mee dat de kostprijs van de btw-verlaging weer uit de begroting wordt gehaald, zoals de premier het wil. Een knieval waardoor ze voorlopig op post kan blijven. Maar haar gezag in de regering en partij is ze wel grotendeel­s kwijt, en ze werd al niet als een zwaargewic­ht beschouwd.

Een beetje gelijk

Daarmee is de kous voorlopig af, maar de begrotings­blunder zal De Croo ook volgend jaar nog achtervolg­en. ’Er staat duidelijk in de wet dat deze hervorming budgetneut­raal moet zijn’, benadrukte hij nog in de Kamer, tot verbazing van verschille­nde coalitiepa­rtners. In theorie klopt dat, want de btw-verlaging zal gecompense­erd worden door hogere accijnzen zodra de energiepri­jzen opnieuw op het niveau van 2021 komen te liggen. Maar niemand gelooft dat dat al 2023 het geval zal zijn. ‘Zolang de energiepri­jzen hoger liggen dan in 2021, komt er geen een-op-een compensati­e door accijnsver­hoging’, tweette Groen-fractielei­der Wouter De Vriendt. De premier wekt minstens de indruk dat die lagere btw volgend jaar niks extra zal kosten.

De tijdelijke btw-verlaging op energie – die wel al voorzien was in de begroting – loopt af op 31 maart.

Ofwel kiest de regering-De Croo er voor om die tijdelijke maatregel te verlengen. Maar dan staat er geen verhoging van accijnzen tegenover en duwt ze de begroting sowieso dieper in het rood. Ofwel beslist ze om de btw-verhoging permanent te maken. Dan komt er een accijnsver­hoging, die de btw-verlaging moet compensere­n, maar die zal dat in 2023 wellicht nooit helemaal doen. Omdat de energiepri­jzen wellicht nog hoger zullen zijn dan in 2021, maar vooral omdat afgesproke­n is dat die accijnsver­hoging slechts geleidelij­k ingevoerd zal worden.

De kans is dus groot dat bij de begrotings­controle in maart blijkt dat het begrotings­tekort door de lagere btw toch wat groter is dan de 33,5 miljard waarmee nu rekening wordt gehouden. Of hoe een coalitiepa­rtner het verwoordt: ‘De Croo heeft nu technisch-juridisch gelijk, maar in april zal blijken dat De Bleeker ook een beetje gelijk had.’

‘Zolang de energiepri­jzen hoger liggen dan in 2021, komt er geen een-op-eencompens­atie van de lagere btw door hogere accijnzen ’

blemen.’ Een coördinere­nd directeur hoopt het topic in een ruimer debat bespreekba­ar te maken: ‘We moeten het brede gesprek over diversitei­t absoluut opnieuw voeren. Dat is een heel belangrijk­e denkoefeni­ng.’

In veel GO!-scholen is de populatie al jaren superdiver­s. Sommige scholen hebben 80 à 95 procent jongeren met een migratieac­htergrond. Andere scholen hebben een grote Okan-werking en vangen jongeren op die net naar ons land gekomen zijn. ‘Door het verbod krijgen ze niet de ruimte om te zoeken wie ze in ons land willen of kunnen zijn’, klinkt het.

blz. 27:

opinie.

 ?? © belga ?? De Croo lijkt voorlopig een streep getrokken te hebben onder de begrotings­blunder van Open VLD.
© belga De Croo lijkt voorlopig een streep getrokken te hebben onder de begrotings­blunder van Open VLD.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium