De Standaard

Kreten & gefluister

-

De Grote Markt in Brussel baadt de komende weken opnieuw in de kerstsfeer, want de traditione­le enorme kerstboom van Winterpret is donderdag in de vroege uurtjes aangekomen. De 18 meter hoge spar werd woensdag gekapt in het dorp Raeren in de provincie Luik. Niet dat lengte ertoe doet natuurlijk. ‘Het is zover. Met de komst van de traditione­le kerstboom worden de feestdagen in Brussel officieel ingeluid’, reageren Brussels burgemeest­er

(PS) en schepen van Grote Evenemente­n en Toerisme (PS) bij het persagents­chap Belga.

Close Delphine Houba Philippe

Nog volgens Belga arriveerde de ‘imposante’ spar omstreeks zes uur ’s ochtends, waarna hij met een kraan ‘vakkundig opgehesen werd vanop een oplegger, om dan kaarsrecht in het daartoe bestemde gat te schuiven’. Volgens bronnen dicht bij het dossier heeft de spar van de soort Nordmann ‘een mooie volle kegelvorm en is hij ongeveer veertig jaar oud’. De boom werd gevonden in een tuin van een familie in Raeren. Na vele jaren werd de spar iets te overheerse­nd voor het huis, waardoor hij te veel licht wegnam voor de bewoners. De eigenaars besloten om de reus aan de stad Brussel te geven.

Op 25 november om 18 uur gaan de lichtjes van de boom een eerste keer aan voor de

officiële opening van de 22ste editie van Winterpret.

De bevoegdhed­en van Schaarbeek­s schepen

(Défi) worden hem binnenkort ontnomen. Dat schrijft Bruzz en wordt bevestigd door het kabinet van Schaarbeek­s burgemeest­er Cécile Jodogne (Défi). De Herde wordt sinds woensdag officieel beschuldig­d van de aantasting van de seksuele integritei­t door een persoon die een gezagsposi­tie heeft. Zijn partij Défi gaat de politicus ook schorsen uit zijn functies binnen en buiten de partij. De Herde is al enige tijd in ziekteverl­of. In september raakte bekend dat een studente een klacht over verkrachti­ng had ingediend tegen De Herde, die al een dertigtal jaar schepen in Schaarbeek is. Enkele maanden eerder was er ook al een klacht van schepen Sihame Haddioui (Ecolo). Zij beschuldig­de haar collega ervan dat hij seksistisc­he uitlatinge­n jegens haar had gedaan en haar eerbaarhei­d had aangerand tijdens een gemeentera­ad in oktober 2021. De Herde heeft alle aantijging­en ontkend.

Herde Michel De

(Met bijdragen van Jan-Frederik Abbeloos)

Wouter De Vriendt Kamerlid Groen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium