De Standaard

Blauwe teambuildi­ng afgelast wegens te veel ruzie

- Bart Brinckman

LIBERALEN Het komt voor in de beste families. Een gezamenlij­k etentje met de Open VLD- en MRKamerfra­ctie gaat niet door. De Vlamingen hebben het even gehad met hun ‘deloyale’ Franstalig­e collega’s.

Naar liberale normen is La Maison du Luxembourg niet zo duur. Het restaurant in de Europawijk was voor volgende woensdag geboekt om de liberale Kamerfract­ies te ontvangen. De datum was niet te best gekozen. Om acht uur ’savonds spelen de Rode Duivels hun eerste WK-wedstrijd. Officieel wordt dat graag – behalve enkele afzegginge­n – als reden aangehaald voor de gecancelde teambuildi­ng.

Maar officieus, bevestigen Vlaamse bronnen een bericht in La Libre Belgique, hangt er te veel stof in de lucht. Dat dreigde het eten te verpesten. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert blies geërgerd de boel af.

Bij Open VLD liep de emmer der ergernisse­n over het gedrag van de MR-Kamerleden en voorzitter Georges-Louis Bouchez vol. Vorige week haalde Kamerlid MarieChris­tine Marghem tijdens het vragenuurt­je ongemeen hard uit naar premier Alexander De Croo. De voormalige minister van Energie, met een twijfelach­tige reputatie, las de premier de les over de onderhande­lingen met Engie. In de wandelgang­en gooide ze er wat sneren bovenop.

Begin deze week overkwam Vincent Van Quickenbor­ne hetzelfde. In de gezamenlij­ke Kamercommi­ssie voor Binnenland­se Zaken en Justitie hekelden Denis Ducarme en opnieuw Marghem het gedrag van de minister van Justitie naar aanleiding van de moord op een politieman. Open VLD-kringen vonden het ‘populistis­ch en intellectu­eel oneerlijk’.

Het hielp niet dat vicepremie­r David Clarinval, aangespoor­d door Bouchez, de begrotings­afspraken in vraag stelde met een pleidooi om de loonsverho­ging voor de politie versneld door te voeren en de pensioenpl­annen uit te stellen.

Open VLD en MR verwijzen graag naar hun uitstekend­e onderlinge relaties, een unicum in het verscheurd­e België. De werkelijkh­eid is anders. Ze clashen niet voor het eerst. In het voorjaar 2021 had De Croo het gehad met Bouchez’ kritiek op het covidbelei­d. In september bleef Lachaert weg op de MR- familiedag, omdat Bouchez de premier weer in vraag stelde.

Voor Open VLD kan er aan de persoon van De Croo duidelijk niet worden geraakt. Zeer tegen zijn gewoonte gaf Bouchez donderdag geen commentaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium