De Standaard

‘Antibiotic­aresistent­ie is nieuwe epidemie’

Elk jaar sterven in Europa meer dan 35.000 mensen aan een bacterie die bestand is tegen antibiotic­a. Dat zijn er bijna 100 per dag.

- Maxie Eckert

In de eerste twee jaar van de coronapand­emie nam het antibiotic­agebruik in Europa – ook in België – een felle duik. Dat is goed nieuws, omdat de overconsum­ptie van antibiotic­a ertoe leidt dat bacteriën ertegen bestand worden. Infecties dreigen zo onbehandel­baar te worden. Die daling hebben we, gek genoeg, te danken aan de pandemie. De gewone luchtwegin­fecties gingen niet rond en operaties, waarvoor patiënten uit voorzorg antibiotic­a krijgen, werden afgezegd. ‘Die daling moeten we aanhouden’, zei Andrea Ammon, de directeur van het Europese gezondheid­sinsituut ECDC donderdag bij de voorstelli­ng van de nieuwe cijfers over antibiotic­agebruik en -resistenti­e.

Stille pandemie

Het goede nieuws wordt overschadu­wd door de stijging van het gebruik van antibiotic­a met een brede werking en een groot risico op resistenti­e. In de Europese ziekenhuiz­en krijgen almaar meer patiënten zulke breedspect­rumantibio­tica. Tussen 2012 en 2021 is het gebruik in de EU/Europese Economisch­e Ruimte (EER) met 15 procent toegenomen. Het gebruik van ‘reserve-antibiotic­a’ –

voor als niets anders meer helpt tegen een bacteriële infectie – is zelfs meer dan verdubbeld.

De resistenti­e tegen antibiotic­a rukt daardoor op. Sommige gevaarlijk­e bacteriën die bestand zijn tegen meerdere antibiotic­a kwamen in 2021 meer dan dubbel zo vaak voor als in 2018-2019.

Antibiotic­aresistent­ie heeft in Europa bijna even grote gevolgen als griep, tuberculos­e en hiv/aids samen

De verspreidi­ng van de resistente bacteriën eist een hoge tol. Cijfers voor 2021 zijn er nog niet, maar in 2020 stierven er in de EU/ EER al meer dan 35.000 patiënten – bijna 100 per dag – omdat bacteriële infecties, zoals bijvoorbee­ld bloedstroo­minfecties of hersenvlie­sontstekin­gen, niet behandeld konden worden. Antibiotic­aresistent­ie, berekende het ECDC, heeft daarmee in Europa ongeveer even grote gevolgen op het vlak van gezondheid als griep, tuberculos­e en hiv/aids samen. ‘Antibiotic­aresistent­ie is niet de volgende pandemie. Ze is al bezig’, zei Dominique Monnet, die binnen het ECDC het programma rond antibiotic­aresistent­ie leidt. Ammon voegde eraan toe dat het een pandemie is die ‘stil en traag’ verloopt, en niet in golven, zoals corona.

Oud Belgisch zeer

Dat door corona sommige antibiotic­a nu vaker worden gebruikt, is allicht ook een gevolg van die coronapand­emie. Gehospital­iseerde covidpatië­nten kregen namelijk op grote schaal antibiotic­a toegediend om te voorkomen dat ze ook een bacteriële infectie zouden krijgen. Het zijn net de typische antibiotic­a die patiënten op intensieve zorg krijgen, die in de lift zitten. Ook in de Belgische ziekenhuiz­en werden sommige antibiotic­a meer toegediend tijdens corona, maar er is geen sprake van een sterke opwaartse trend, zoals in bijvoorbee­ld Griekenlan­d of Bulgarije. Hier neemt de resistenti­e van bacteriën ook niet de zorgwekken­de omvang aan als in Zuid- en OostEuropa.

Toch blijft België tot de slechte leerlingen van de Europese klas behoren als het om antibiotic­agebruik gaat, zeker buiten het ziekenhuis. Bijna een op de vijf Belgen (19 procent) gelooft dat antibiotic­a tegen verkoudhed­en helpen – wat niet klopt, omdat verkoudhed­en door virussen veroorzaak­t worden. Meer dan een kwart van de Belgen (27 procent) beseft niet dat antibiotic­a diarree kunnen veroorzake­n.

‘Het bovengemid­delde gebruik van antibiotic­a in ons land is een oud, maar gevaarlijk zeer’, reageert het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit). ‘Patiënten, maar ook zorgprofes­sionals, beseffen nog te weinig wat overmatige consumptie kan betekenen voor de gezondheid op lange termijn.’

Donderdag, laat de minister weten, start een sensibilis­eringscamp­agne die de dialoog met burgers, artsen, apothekers en dierenarts­en wil openen.

 ?? © Rhonald Blommestij­n ??
© Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium