De Standaard

Drie Belgische klimaatact­ivisten ‘Meisje met de parel’ komen vrij

Twee verdachten gevat voor brand in school in Brasschaat

-

JUSTITIE De drie Belgen die in Nederland vastzitten voor de klimaatact­ie bij het schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer, in het Mauritshui­s in Den Haag, worden vrijdag vrijgelate­n. Het gerechtsho­f schorst hun voorarrest in afwachting van het hoger beroep. De drie zijn begin deze maand veroordeel­d tot celstraffe­n van twee maanden, waarvan een maand voorwaarde­lijk. Alle drie hebben ze hoger beroep aangeteken­d tegen de vonnissen van de Haagse politierec­hter. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtsho­f hun zaken inhoudelij­k zal behandelen. (belga)

JUSTITIE Na de brand in een basisschoo­l in Brasschaat, woensdagav­ond, zijn twee verdachten gearrestee­rd. Dat meldt het Antwerpse parket donderdag. Het gaat om een meerderjar­ige en een minderjari­ge verdachte. De twee zullen volgens het parket

worden verhoord. Gezien de ernst van de feiten worden ze ook voorgeleid bij respectiev­elijk de onderzoeks­rechter en jeugdrecht­er. De brand beschadigd­e een leraarslok­aal en enkele aanpalende leslokalen. Voorlopig kunnen de kinderen er niet naar school, maar er wordt wel in noodopvang voorzien. (belga)

JUSTITIE M.G., de 28-jarige man die op vrijdag 26 augustus in Brussel inreed op twee terrassen, blijft nog minstens twee maanden in de cel. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuld­igingstell­ing vorige week beslist. Uit het psychiatri­sch verslag blijkt dat zijn beslissing­svermogen op het moment van de feiten ernstig was aangetast, maar niet volledig uitgeschak­eld. De man reed met een bestelwage­n in op twee terrassen in de SintMichie­lsstraat, waarna hij met hoge snelheid vluchtte. Hij werd later opgepakt in Antwerpen. Bij het incident raakten zes mensen gewond. (belga)

 ?? © Simon Mouton ?? De kinderen werden vermoord in hun huis.
© Simon Mouton De kinderen werden vermoord in hun huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium