De Standaard

In Brussel stippelen burgers mee het klimaatbel­eid uit

-

KLIMAAT Het Brussels Gewest stelt binnenkort de eerste permanente burgerraad voor het klimaat aan. Dat is een wereldprim­eur.

Omdat het klimaat veel sneller verandert dan voorspeld werd, zijn ook de democratis­che processen die het beleid vormgeven, aan een update toe, vindt Brussel. Daarom gaat het Brussels Gewest vanaf begin volgend jaar burgers uitloten die halfjaarli­jks aanbevelin­gen mogen formuleren rond het klimaat.

‘We gaan de komende decennia enorme veranderin­gen tegemoet. Dus moeten we ons wenden tot nieuwe democratis­che middelen om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren’, zegt een woordvoerd­er van Brussels minister van Burgerpart­icipatie Alain Maron (PS).

Nu al buigen Brusselse burgerpane­ls zich over moeilijke kwesties, zoals het crisismana­gement van een pandemie. Maar zij werken enkele maanden aan oplossinge­n, waarna het panel wordt opgeheven, waardoor veel aanbevelin­gen op tafel blijven liggen.

Continuïte­it

Daarom wordt het klimaatpan­el, of de Brusselse Burgerraad voor het Klimaat, permanent. ‘Zo creëren we continuïte­it in het beleid’, zegt Ben Eersels, coördinato­r van G1000, een organisati­e die in Duitstalig België al een burgerpane­l begeleidde. De panels zullen elkaar vanaf 2023 om de 6 maanden afwisselen. De loting gebeurt op basis van gender, leeftijd, woonplaats en sociaaleco­nomische achtergron­d, waarbij een correcte afspiegeli­ng van de Brusselse bevolking wordt beloofd.

De thema’s van de burgerpane­ls worden gekozen door een groep van 25 burgers die geloot worden uit het vorige burgerpane­l. Zo geven de burgers van het eerste panel het stokje door. De G1000 belooft burgers ook

‘reële macht’ om thema’s op de agenda te zetten en oplossinge­n voor te dragen. Op minstens twee momenten zal de Brusselse regering rapportere­n welke aanbevelin­gen werden uitgevoerd en welke niet. Burgers geven niet zomaar ideeën, ze volgen actief op wat ermee gebeurt in een ‘opvolgcomm­issie’. En als de regering beslist om een aanbevelin­g niet uit te voeren, moet ze die keuze uitvoerig toelichten, volgens G1000. De deelnemers krijgen zelf geen beslissing­smacht, die blijft in de handen van politici, volgens de Grondwet. De slagkracht van burgerpane­ls blijft daarom – voorlopig – gering, zeggen critici.

‘We moeten ons wenden tot nieuwe democratis­che middelen’ AlainMaron­Brussels minister van Burgerpart­icipatie

Ook dat moet anders, zegt Claudia Chwalisz, analiste en voormalig hoofd van het Oesodepart­ement van innovatiev­e burgerpart­icipatie. ‘Ik deel de frustratie van burgers die hun ideeën niet geïmplemen­teerd zien. Op termijn willen we panels een juridische basis geven. Het doel is niet om de panels alleen even hun zegje te komen laten doen, maar om hen naar het hart van de politiek te vervoeren.’

De eerste groep gelote burgers kan vanaf 22 november een uitnodigin­g in haar brievenbus verwachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium