De Standaard

Veroordeli­ng in MH17-zaak is van symbolisch belang

Twee Russen en een Oekraïner krijgen van een Nederlands­e rechter levenslang voor hun betrokkenh­eid bij de ramp met MH17. Een strafuitvo­ering zit er niet aan te komen, maar het vonnis is relevant.

- NikolasVan­hecke

Al jaren, zelfs al in de dagen na de ramp, was het publieke oordeel duidelijk: de Boeing van Malaysia Airlines met 298 inzittende­n werd in juli 2014 uit de lucht geschoten door een Russische Buk-raket. Onderzoeks­groep Bellingcat reconstrue­erde op basis van publieke informatie het traject van het raketkonvo­oi, en wie er leiding aan gaf. Ook het internatio­nale Joint Investigat­ion Team, dat bewijselem­enten moest verzamelen voor de gerechteli­jke vervolging, communicee­rde over de verdachten met een openheid die ongewoon is voor dit soort zaken.

Toch is de veroordeli­ng van de Russen Igor Girkin en Sergei Doebinski en de Oekraïner Leonid Ghartsjenk­o een cruciale stap in het hele MH17-verhaal. In de eerste plaats voor de nabestaand­en van de 298 slachtoffe­rs, onder wie 193 Nederlande­rs en zes Belgen. Nu heeft de rechtbank in het Justitieel Complex op Schiphol officieel uitgesprok­en wie medeverant­woordelijk is voor de dood van hun dierbaren, en in welke omstandigh­eden dat gebeurde. Dat kan helpen bij de verwerking. Ze krijgen samen ook een schadeverg­oeding van in totaal ruim zestien miljoen euro toegekend, al wordt het nog een lange gerechteli­jke weg tot die mogelijk wordt uitbetaald.

Voor de daders is duidelijk dat ze zelfs bij een complexe aanslag als deze, waarbij er een troebele

commandoke­ten in het spel is, hun veroordeli­ng niet kunnen ontlopen. En dan is er nog de waarde van de uitspraak op internatio­naal vlak. Rusland ontkende dat het in 2014 betrokken was bij de oorlog in Oekraïne – hun versie was dat de oostelijke separatist­en toen op eigen houtje handelden. Met de veroordeli­ng van twee Russen wordt de link nu wel formeel gelegd. Tegen de achtergron­d van de onverholen Russische invasie die in februari begon, is het vonnis over MH17 pertinent.

‘Uit een overvloed aan aanwijzing­en volgt dat vanaf half mei 2014 de DPR (de zelfverkla­arde Volksrepub­liek Donetsk, red.) feitelijk werd aangestuur­d vanuit de Russische Federatie’, zei rechtbankv­oorzitter Hendrik Steenhuis toen hij het vonnis voorlas.

Medepleger­s

Geen van de drie veroordeel­den (zie inzet) vuurde eigenhandi­g de raket af. Zij vormden de verbinding tussen de eigenlijke bemanning van de raketlance­erder en de eigenaar ervan: de Russische Federatie. De Buk-Telar-raketinsta­llatie die in juli 2014 vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne trok, kwam er op initiatief van de eerste veroordeel­de Sergei Doebinski. De rechtbank ziet hem als een bevelvoere­nde commandant binnen de DPR. Voor de praktische begeleidin­g en beveiligin­g van dat transport stelde Doebinski als uitvoerend commandant Leonid Ghartsjenk­o aan, de tweede veroordeel­de. Hun betrokkenh­eid was zo nauw, vindt de rechtbank, dat ze moeten worden beschouwd als medepleger­s die ‘nauw en bewust hebben samengewer­kt met elkaar en de bemanning van de Buk-Telar’.

De laatste veroordeel­de, Igor Girkin, is de meest publieke figuur van de drie. De ultranatio­nalistisch­e Rus was destijds minister van Defensie in de zelfverkla­arde Volksrepub­liek Donetsk. ‘Het kan niet bewezen worden dat Girkin vooraf wist dat de Buk-Telar beschikbaa­r was’, vindt de rechtbank. ‘Maar vanwege zijn positie is het wel zeer aannemelij­k. Als hoogste militair had hij ook de mogelijkhe­id om te beslissen over de inzet van het raketsyste­em. We kunnen ook zeggen dat hij die inzet, zelfs met doden tot gevolg, aanvaardba­ar vond. Na 17 juli 2014 heeft hij zich actief ingezet om de gebruikte Buk-Telar zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Omwille van zijn functie wordt hij daarom verantwoor­delijk gehouden voor het doen verongeluk­ken van MH17 en de moord op de 298 inzittende­n.’

Geen uitleverin­g

Zelfs bij een complexe zaak, waarbij een troebele commandoke­ten betrokken is, kunnen daders hun veroordeli­ng niet ontlopen

Een vierde beklaagde, de Rus Oleg Poelatov, werd vrijgespro­ken omdat er geen bewijs is dat hij betrokken was bij de bewuste BukTelar. Poelatov was de enige van de beklaagden die zich tijdens het proces liet vertegenwo­ordigen door advocaten.

De drie veroordeel­den krijgen een levenslang­e gevangenis­straf opgelegd. Het is zeer twijfelach­tig of ze die ooit zullen uitzitten. Zolang ze niet worden opgepakt door een (pro)westerse veiligheid­sdienst, is die kans erg klein. Rusland levert geen onderdanen uit.

Tegen de uitspraak kunnen de veroordeel­den en het openbaar ministerie nog in beroep gaan. Intussen lopen er ook nog andere onderzoeke­n en procedures rond MH17, waarbij Rusland uitdrukkel­ijk in het vizier wordt genomen.

 ?? © PeterDejon­g/afp ?? Rechtbankv­oorzitter Hendrik Steenhuis inspecteer­t het deels gereconstr­ueerde wrak van de MH17 in een loods in Zuid-Nederland.
© PeterDejon­g/afp Rechtbankv­oorzitter Hendrik Steenhuis inspecteer­t het deels gereconstr­ueerde wrak van de MH17 in een loods in Zuid-Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium