De Standaard

Tot 76.000 dollar voor een ticketje Taylor Swift

-

WOEKERPRIJ­ZEN De prijzen voor een tweedehand­s concerttic­ket van de Amerikaans­e popster Taylor Swift swingen de pan uit. Superfans, die eerder diep in de buidel hadden getast, lijken bevoordeel­d te worden.

Tickets voor de Amerikaans­e tournee van Taylor Swift kosten op sites voor doorverkoo­p soms meer dan 76.000 dollar. Die groteske bedragen volgen nadat de officiële ticketverk­oop was gebotst op tal van problemen – met vooral gefrustree­rde fans tot gevolg. Wie tickets wou kopen, moest eerst een uitnodigin­g krijgen voor de voorverkoo­p. Al snel ging het gerucht dat fans die al eerder stevig in de buidel hadden getast in de shop van de Amerikaans­e zangeres, werden bevoordeel­d. Als dat ertoe moest leiden dat de echte fans bediend zouden worden, was dat alvast niet gelukt. Het was verwarring troef en het gebrek aan transparan­tie leidde vooral tot gefrustree­rde fans.

De Standaard heeft alvast weet van één persoon die vanuit België toegang kreeg tot de voorverkoo­p, zonder eerder grote uitgaven te doen in de Swift-shop. En dat terwijl ook tal van rabiate superfans niet voorbij de online wachtrij geraakten. Het systeem gaf aan dat er 2.000 wachtenden voor je waren, maar dat bleken er in werkelijkh­eid tienduizen­den te zijn.

Monopolie

De ophef in de VS over de praktijken bij Ticketmast­er was zo groot dat er reacties kwamen van leden van het Huis van Afgevaardi­gden. ‘Dagelijkse reminder dat Ticketmast­er een monopolie heeft’, tweette de Democrate Alexandria Ocasio-Cortez. Sinds Ticketmast­er in 2010 samensmolt met concertorg­anisator Live Nation krijgt het bedrijf kritiek op zijn prijszetti­ng en praktijken die de consument schaden. In mei vroeg Democraat Bill Pascrell aan het Amerikaans­e ministerie van Justitie om Live Nation, zoals het moederbedr­ijf heet, weer op te splitsen. ‘Break them up’, tweette Ocasio-Cortez.

(jst)

 ?? © reuters ?? Taylor Swift.
© reuters Taylor Swift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium