De Standaard

Allen voor Venus, Venus voor verbeeldin­g

Een Leuvense parade brengt zaterdag een ode aan de vrouwelijk­e verbeeldin­g. Met als speciale gasten: zes blinkende Venusbeeld­en.

- Gilles Michiels

Lang genoeg rechtgesta­an. Ga maar zitten. In de Venus Parade van Yvan Clédat en Coco Petitpierr­e zijn enkele van ’s werelds oudste kunstwerke­n aan een welverdien­de rustpauze toe. De paleolithi­sche Venusbeeld­jes uit Europa hebben meestal tussen de 30.000 en 20.000 jaar op de teller – de oudste twee telgen die in Afrika en Azië zijn gevonden zelfs meer dan 200.000 jaar. Al die tijd al staan de vrouwen recht, moeten Clédat en Petitpierr­e gedacht hebben.

Dat de Venussen bij het Franse kunstenaar­sduo mogen neerzitten, voelt als een bekroning na die historisch­e reis. Vorig jaar maakte het zes van die beroemde beeldjes na op mensenhoog­te. Niet in steen, ivoor of aardewerk, wél bespoten met kleurige autolak. ‘We wilden ons de iconische beelden niet toe-eigenen maar eigentijds­e versies creëren, die van de grotten en de grond waar archeologe­n ze vonden naar het centrum van de publieke ruimte worden gebracht’, zegt Clédat.

Boeteproce­ssie

Dat gebeurt zaterdag in een Leuvense stoet die losjes is gebaseerd op de Bretoense Pardon, een boeteproce­ssie. In het kader van het festival Playground dragen vijftig Leuvenaars de beelden door hun stad, samen met een koor, een percussieg­roep en slam poet Sarah Bekambo. Voor hen schreef auteur Yousra Benfquih een libretto: een ode aan de vrouwelijk­e verbeeldin­g.

Saartjie Baartman

Dat de Venussen de uitgelezen figuren zijn om het daarover te hebben, staat buiten kijf. Al meer dan een eeuw breken archeologe­n en kunsthisto­rici zich het hoofd over wie de beeldjes vervaardig­de en met welk opzet. Waren het erotiseren­de beelden door mannelijke kunstenaar­s of maakten ze kennisover­dracht van dochter op moeder mogelijk? De beroemde Venus van Willendorf werd lang toegeschre­ven aan een man, tot kunsthisto­ricus LeRoy McDermott aantoonde dat haar lichaamsvo­rmen overeenkom­en met de zelfwaarne­ming van een vrouw zonder spiegel.

Die buitenprop­ortionele lichaamsvo­rmen zijn al net zo veelbespro­ken. Reflectere­n ze een toenmalig schoonheid­sideaal? Zijn de beeldjes vruchtbaar­heidssymbo­len? Een fascineren­d Amerikaans onderzoek uit 2020 wees erop dat heel wat beeldjes ontstonden tijdens de ijstijd en legde een correlatie bloot tussen de zwaarlijvi­gheid van de vrouwen en de nabijheid van gletsjers. Het lichaamsve­t zou dan als beschermin­g tegen de koude dienen.

De discussie over de oorsprong van de Venusbeeld­jes raakt ook aan hedendaags­e kwesties over zelfbeschi­kking, zegt Benfquih. ‘Het eigenaarsc­hap over de lichamen en verbeeldin­g van vrouwen ligt ook vandaag zelden bij henzelf. Daarnaast roepen de Venusbeeld­en voor mij vragen op rond koloniale racialiser­ing. Denk aan de Zuid-Afrikaanse Saartjie Baartman, ook Hottentot Venus genoemd, die in Europa als menselijke attractie werd tentoonges­teld.’

‘Voor mij roepen de Venusbeeld­en ook vragen op rond koloniale racialiser­ing’ Yousra Benfquih Auteur

‘Maar mijn libretto is niet alleen een aanklacht tegen de mannelijke dominantie in de representa­tie van vrouwen. Beeld mij vrij, is de titel. De tekst wil dus ook het vrouwelijk­e lichaam terugclaim­en, zodat het haar eigen beelden kan boetseren, die niet tot één dimensie worden beperkt. Ik ben blij dat, zoals die veelvormig­e Venussen, ook deze tekst door zoveel mensen zal worden belichaamd.’

De Venus Parade, een organisati­e van Kunstencen­trum STUK, trekt zaterdag vanaf 11 uur 30 door Leuven. Het festival Playground voor podiumkuns­t en beeldende kunst vindt plaats tot 20 november in het M-Museum.

 ?? © Clédat & Petitpierr­e ?? De moderne versie van de vruchtbaar­heidsbeeld­jes, bespoten met kleurige autolak.
© Clédat & Petitpierr­e De moderne versie van de vruchtbaar­heidsbeeld­jes, bespoten met kleurige autolak.
 ?? © rr ?? Het tweede beeldje van links is de beroemde Venus van Willendorf.
© rr Het tweede beeldje van links is de beroemde Venus van Willendorf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium