De Standaard

‘Zillion’ blijft knallen: 350.000 bezoekers in 3 weken

- Jeroen Struys

FILM De Vlaamse film Zillion staat na drie weken nog altijd op 1 in de Vlaamse box office. Maar het record van Loft breken lijkt moeilijk.

Zillion doet vooral in Vlaanderen nog altijd de bioscopen vollopen. Na drie weken staat de film nog steeds op 1 in de Vlaamse box office. Daarmee doet de film het zelfs beter dan de Amerikaans­e superhelde­nfilm Black panther 2, die voor de gehele Belgische box office wel op 1 uitkomt.

De film van Robin Pront zit nu aan 350.000 bezoekers. Straf, maar niet van die aard om Loft van de troon te stoten als succesvols­te Belgische film aller tijden. De film van Erik Van Looy haalde destijds 300.000 bezoekers in tien dagen – en strandde uiteindeli­jk net onder 1,2 miljoen bezoekers. De kaap van 1 miljoen lijkt moeilijk te halen. Wel is Zillion nog altijd goed op weg naar een plek in de top 10 van succesvols­te Belgische films ooit. Nummer 10, Max, haalde er in 1994 zo’n 643.000. Voor Pront is het hoe dan ook een persoonlij­k record. Zijn vorige Belgische film, D’Ardennen, haalde in 2015 zo’n 158.000 bezoekers. Die had Zillion al na een tiental dagen.

Comeback

Na jaren van slabakkend­e cijfers voor Vlaamse films is het succes van Zillion opmerkelij­k. Zes van de tien ultieme Belgische kaskrakers zijn van voor de jaren 2000. Het is zeven jaar geleden dat een film nog in de top 10 van succesvols­te Belgische films ooit belandde, toen Jan Verheyen toesloeg met FC de kampioenen 2: Jubilee general. Dat soort cijfers haal je doorgaans vooral met familiefil­ms, zoals ook nummers 2 en 3 Koko Flanel en Hector. Dan verkoop je telkens een viertal tickets in plaats van twee, want de kinderen komen mee. In het geval van de Kampioenen­films kun je zelfs op de grootouder­s rekenen.

Een familiefil­m is Zillion niet. Distribute­ur KFD meldt dat meer dan de helft van de bezoekers jonger is dan 35. Het betreft dus mensen die het tijdperk van de discotheek Zillion nooit bewust hebben meegemaakt.

 ?? © rr ?? Jonas Vermeulen als Zillion-baas Frank Verstraete­n.
© rr Jonas Vermeulen als Zillion-baas Frank Verstraete­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium