De Standaard

De ballerina met de hamer

Kwetsbaarh­eid en kracht, Alexander Vantournho­ut bracht ze nog nooit zo mooi samen als in zijn nieuwe solo.

- Charlotte De Somviele

Van-Thorhout Alexander Vantournho­ut/Not Standing

Gezien op 16/11 in CC Mechelen. Vanaf volgend seizoen op tournee.

★★★★⭐

Alexander Vantournho­ut zou je een eigentijds­e Thor kunnen noemen. Dankzij een jarenlange training in circus en gevechtspo­rt is zijn ijzersterk­e lichaam de personific­atie van mannelijke oerkracht en discipline geworden. Een sculptuur op zich. Precies dat beeld ontmantelt de choreograa­f in VanThorhou­t. Het maakt zijn nieuwe solo tot een slimme (zelf)kritiek die stereotiep­en rond toxische mannelijkh­eid van binnenuit openbreekt.

Op een houten, cirkelvorm­ig platform verschijnt Vantournho­ut in bloot bovenlijf en een androgyne broekrok. Met zijn linkerhand grijpt hij zijn rechterell­eboog vast ter hoogte van zijn nek en zo duwt hij zichzelf rond zijn as. Terwijl de choreograa­f blijft draaien, laat hij zijn armen sierlijk boven zijn hoofd uitwaaiere­n om ze dan weer in een andere ingenieuze constructi­e te wringen.

Het zijn misschien wel de vijf mooiste minuten dans die we dit seizoen al hebben gezien. Vanop de rug bekeken krijg je de illusie dat hier twee lichamen aan het dansen zijn. Tegelijk is het maf hoe Vantournho­ut zowel actief als passief is. Hij beweegt en wordt bewogen in een ambigue flow. Wat een mooi

De solo toont een slimme (zelf)kritiek die stereotiep­en rond toxische mannelijkh­eid openbreekt

tweeluik zou dit vormen met Lisbeth Gruwez’ Penelope (2017), waarin ze twintig minuten als een derwisj ronddraait.

Vantournho­uts bewegingen zijn opvallend elegant en teder, bij momenten lijkt hij zichzelf bijna te omarmen. Nooit eerder zagen we zo’n zachte en kwetsbare kant van hem, al is het geweld nooit ver weg.

Na enkele horizontal­e flips rolt hij met blote knieën over de harde vloer om zichzelf vervolgens weer hardhandig als een kogel uit de baan weg te schieten.

Drie jaar onderzoek

Dit spel tussen hard en zacht, overgave en brute kracht trekt Vantournho­ut door in zijn duel met de slappe hamer, opnieuw een verwijzing naar de Noorse oorlogsgod Thor. Dat halsbreken­de werktuig van 2 meter en 5 kilo doet iedereen op de eerste rij spontaan ineenkrimp­en, maar Vantournho­ut zwiept ermee alsof het niets is en balanceert de stok op één hand. Het kostte hem drie jaar onderzoek.

Net zoals in het duet met de bowlingbal uit Screws (2019) kijk je ademloos toe bij deze krachtmeti­ng tussen mens en ding waarin de machtsposi­tie voortduren­d verschuift. Dankzij de buigzame steel krijgt de fallische hamer iets fragiels en cartoonesk, mooi gespiegeld door Vantournho­ut zelf die veel meer dan in andere voorstelli­ngen de mens achter de superman laat zien. In het laatste deel transforme­ert hij een witte vlag van een nationalis­tisch embleem tot een gebaar van verzoening. Liefdevol laat hij ze wapperen over de hoofden van het publiek. De slotsom is duidelijk. Thor versus Vantournho­ut: 0-1.

 ?? © Bart Grietens ?? Op de eerste rij doet de hamer iedereen ineenkrimp­en, maar Vantournho­ut zwiept ermee alsof het niets is.
© Bart Grietens Op de eerste rij doet de hamer iedereen ineenkrimp­en, maar Vantournho­ut zwiept ermee alsof het niets is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium