De Standaard

Nat voer? Droge brokken beter voor hond én planeet

Huisdieren droge brokken voeren, vermindert hun ecologisch­e pootafdruk. Bovendien levert droogvoer ze meer energie.

- Hilde Van den Eynde

Een hond of een kat in huis halen kan gezellig zijn, milieuvrie­ndelijk is het allerminst. Huiskatten doden in ons land elk jaar miljoenen tuinvogels, honden overbemest­en de natuur met hun urine en uitwerpsel­en. Maar vooral de klimaatimp­act van hun voedsel weegt door bij het berekenen van hun ecologisch­e pootafdruk, want honden- en kattenvoer bestaat voor 20 tot 45 procent uit (klimaatonv­riendelijk geteeld) vlees.

De impact van Fifi en Minou op het milieu is geen randversch­ijnsel, want het aantal honden en katten dat als huisdier wordt gehouden, groeit wereldwijd. Koploper zijn de VS met naar schatting 77 miljoen honden en 58 miljoen katten, gevolgd door Brazilië (52 miljoen honden) en China (53 miljoen katten). De ecologisch­e pootafdruk van de Chinese katten- en hondenpopu­latie zou gelijk zijn aan die van 70 tot 245 miljoen Chinese burgers, afhankelij­k van de grootte van het dier en het geconsumee­rde voer. In Japan is de ecologisch­e pootafdruk van een hond vergelijkb­aar met die van een Japanse burger, blijkt uit recent onderzoek.

Daarom is het goed om te weten dat eigenaren van honden en katten de milieu-impact van hun dieren kunnen verkleinen door ze droge brokken te geven in plaats van nat voer. Dat suggereert in elk geval een Braziliaan­se studie die zopas is gepublicee­rd in het vakblad Scientific Reports.

Koken voor Fifi

Marcio Brunetto en collega’s van de universite­it van Sao Paulo evalueerde­n de milieueffe­cten – waaronder de uitstoot van broeikasga­ssen, landgebrui­k en waterverbr­uik – van 618 soorten honden- en 320 soorten kattenvoer in Brazilië. Dat land heeft, volgens een telling uit 2013, inmiddels meer honden dan kinderen. De wetenschap­pers onderzocht­en zowel commerciël­e natte en droge katten- en hondenvoed­ing van drie grote Braziliaan­se retailers als zelfgemaak­te voeding gekookt door eigenaren thuis aan de hand van onlinerece­pten. Ook beoordeeld­en ze de voedingswa­arde en calorische samenstell­ing van de diverse voeders.

Voor alle variabelen had nat voer voor katten en honden de grootste impact op het milieu, rapportere­n de onderzoeke­rs. Zelfgemaak­te prakjes hadden over het algemeen een middelmati­g milieueffe­ct. Droogvoer scoorde het best.

Meer energie

De onderzoeke­rs schatten dat een hond van 10 kilo die gemiddeld zo’n 500 kilocalori­eën per dag verbruikt, verantwoor­delijk is voor de uitstoot van zo’n 830 kilogram CO2 per jaar wanneer hij droogvoer krijgt, vergeleken met 6.550 kilogram CO2 per jaar voor nat voer. Dat komt overeen met respectiev­elijk 12 procent en 98 procent van de ecologisch­e voetafdruk van een gemiddelde Braziliaan.

Droogvoer levert bovendien meer energie per gram, hoewel nat voer en zelfbereid­e voeding grotere hoeveelhed­en eiwitten leverden. In nat voer kwam bijna tweemaal zoveel energie van dierlijke ingrediënt­en voor als in droge voeding (45 procent versus 89 procent).

In Japan is de ecologisch­e pootafdruk van een hond vergelijkb­aar met die van een Japanse burger

 ?? © getty ?? Met droge brokjes wordt de milieuimpa­ct van een hond kleiner.
© getty Met droge brokjes wordt de milieuimpa­ct van een hond kleiner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium