De Standaard

In een quiz leert men zijn vrienden kennen

-

Even goeie vrienden

Maandag tot donderdag op VTM, 21.55 uur ★★★⭐⭐

Het is vast geen toeval: vorige week stopte op Play4 De allerslims­te mens ter wereld en deze

week begon op VTM Even goeie vrienden. Ook dat is een quiz, niet met drie maar met vier BV’s per avond, en hij zal vier weken lang vier avonden per week lopen.

De BV’s spelen in duo’s en in tegenstell­ing tot wat de titel laat vermoeden, kennen ze elkaar niet. Dat leidde begin deze week nog tot een komische kennismaki­ng toen het gordijntje openging tussen Celine Van Ouytsel en Paul D’Hoore, en je die laatste zag denken: ‘Wie is dit? Wie is dit? WIE IS DIT?’. Van Ouytsel maakte een einde aan zijn lijdensweg door zichzelf voor te stellen: ‘Aangenaam, Celine Van Ouytsel. Ge gaat mij niet kennen. Ik ben een ex-Miss België.’ ‘Aaaaaah, kijk eens aan’, antwoordde D’Hoore, waarna Van Ouytsel zo enthousias­t uitriep: ‘Gij weet héél véél, dus ik zit héél goed’, dat ze vuurpijlen had afgeschote­n als ze in een voetbalsta­dion had gestaan. Ze bevestigde daarmee onnodig het cliché van de weinig wetende blonde jonge vrouw, terwijl ze nochtans een master in de rechten heeft.

Van maandag tot woensdag lopen er voorrondes, op donderdag spelen de twee beste duo’s van de week tegen elkaar, en de winnaar daarvan mag naar de finale. Deze keer waren het Van Ouytsel en D’Hoore die om dat ticket streden tegen Gunter Lamoot en Koen Crucke, die te pas en te onpas begon te zingen alsof hij Bianca Castafiore zelf was.

Beide duo’s zaten in een geluidsdic­hte box – de advocaten van het terreurpro­ces zouden wellicht gevraagd hebben om hun cliënten menswaardi­ger te behandelen. En dan kregen ze op de momenten dat ze niet aan de beurt waren ook nog eens desoriënte­rende geluiden te horen, zodat ze moeilijk konden nadenken. Voor Lamoot en Crucke was dat muziek van de Oktoberfee­sten, voor Van Ouytsel en D’Hoore de Septemberv­erklaring van de Vlaamse regering, voorgeleze­n door Jan Jambon.

U begrijpt: net als De slimste mens is Even goeie vrienden een lichtvoeti­ge quiz, die ook zo wordt gepresente­erd door Jens Dendoncker en Julie Van den Steen – die elke dag hun kleding op elkaar afstemmen; een leuke gimmick. Ze zitten er soms weliswaar bij als houten klazen en hun grappen zijn bij momenten zo flauw dat de vogels ervan uit de bomen zouden vallen – er zit net als in De slimste mens ook meer schuine humor in dan nodig – maar toch heeft dit programma tegelijk iets sympathiek­s en ontwapenen­ds.

Trouwens, over ontwapend gesproken: waarom huurden ze nu toch een kozakkenko­or in om een vraag te komen zingen? Om ‘opnieuw te verbroeder­en met samenzang’, zoals Dendoncker opmerkte? Maar om te verbroeder­en kleeft er momenteel toch te veel bloed aan Russische handen en doen ze ons nog net iets te veel pijn in onze portemonne­e.

Filip Van Ongevalle

Chef publicatie

De grappen zijn bij momenten zo flauw dat de vogels ervan uit de bomen zouden vallen

 ?? © vtm ?? Jens Dendoncker en Julie Van den Steen: vrolijke vrienden.
© vtm Jens Dendoncker en Julie Van den Steen: vrolijke vrienden.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium